Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7099

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 september 2012

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Verkeersovertredingen - Britse onderdanen - Onmogelijkheid een boete op te leggen

overtreding van het verkeersreglement
snelheidsvoorschriften
Verenigd Koninkrijk
uitwisseling van informatie
geldboete
bilaterale overeenkomst

Chronologie

27/9/2012Verzending vraag
21/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7099 d.d. 27 september 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent meldden de media het verhaal van een bestuurder met Britse nummerplaat die tegelijkertijd 19 flitsboetes kreeg toebedeeld. De bestuurder ontsnapte systematisch aan boetes omdat Groot-Brittannië weigert om identificatiegegevens te verstrekken behorend bij bijvoorbeeld een geflitste Britse nummerplaat.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Bevestigt de staatssecretaris dat Groot-Brittannië geen identificatiegegevens verstrekt bij nummerplaten, ook indien de bestuurders zijn betrapt bij een verkeersovertreding? Zo ja, hoe verklaart de staatssecretaris dit feit? Weigert Groot-Brittannië om een verdrag hierover af te sluiten?

2. Verstrekt België deze gegevens wel over Belgische onderdanen die in Groot-Brittannië worden geflitst?

3. Bestaan er plannen om bilateraal of in EU-verband dergelijke verdragen automatisch geldend te maken?

Antwoord ontvangen op 21 februari 2013 :

1. Het Verenigd Koninkrijk geeft België inderdaad geen informatie over de houders van kentekenplaten van Britse onderdanen die op het Belgische grondgebied een overtreding hebben begaan op het vlak van verkeersveiligheid. 

Dit kan worden verklaard doordat het Verenigd Koninkrijk principieel weigert om identificatiegegevens van Britse onderdanen te verstrekken aan buitenlandse autoriteiten. 

Gelet op de terughoudendheid van het Verenigd Koninkrijk bij de goedkeuring van richtlijn 2011/82/EU van het Europees parlement en van de Raad van 25 oktober 2011 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over verkeersveiligheidsgerelateerde verkeersovertredingen, is de kans zeer klein dat het Verenigd Koninkrijk positief op een verzoek tot bilateraal akkoord zou reageren. 

2. Neen, er is dus geen uitwisseling in welke richting dan ook van inschrijvingsgegevens tussen het Verenigd Koninkrijk en België. 

3. Momenteel wordt er tussen België en het Verenigd Koninkrijk geen enkel bilateraal akkoord overwogen om een uitwisseling van inschrijvingsgegevens bij overtredingen op het vlak van verkeersveiligheid mogelijk te maken. Dit is met name te wijten aan het feit dat het Verenigd Koninkrijk niet heeft deelgenomen aan de goedkeuring van richtlijn 2011/82/EU ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over verkeersveiligheidsgerelateerde verkeersovertredingen.

Britse overtreders genieten echter geen totale straffeloosheid aangezien de politiediensten ze bij zware overtredingen kunnen tegenhouden en hen boetes kunnen opleggen, die onmiddellijk dienen te worden betaald.