Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7093

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 september 2012

aan de minister van Werk

Ontslag per sms - Geldigheid - E-mail

ontslag
elektronische post
mobiele telefoon
mobiele communicatie

Chronologie

27/9/2012Verzending vraag
13/6/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7093 d.d. 27 september 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent zond een Kempens bedrijf een sms naar 83 werknemers met de boodschap dat zij werden ontslagen uit de firma. Deze werkwijze geeft aanleiding tot enkele vragen.

1. Volstaat het in het licht van de wettelijke verplichtingen dat een werkgever zijn werknemer ontslaat via een sms-bericht? Of moet daarna nog aan andere verplichtingen worden voldaan?

2. Kan een ontslag ook via e-mail worden aangekondigd?

3. Hoe apprecieert de minister de wijze van ontslagbetekening via sms of e-mail? Kan de minister hieromtrent richtlijnen of wettelijke regels uitvaardigen?

Antwoord ontvangen op 13 juni 2013 :

Het begrip ontslag wordt gedefinieerd als de handeling waarbij een partij aan de andere partij ter kennis brengt dat zij besloten heeft de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Het ontslag wordt als dusdanig niet op algemene wijze geregeld in de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten. Geen enkele wetsbepaling maakt de geldigheid van het ontslag als dusdanig afhankelijk van bepaalde vormen. Niets belet dus dat een ontslag zou worden gegeven via e-mail of sms. Wel moet er sprake zijn van een volwaardige en niet door wilsgebreken aangetaste definitieve wilsuiting tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst, waarbij deze wilsuiting dient uit te gaan van de persoon die bekwaam is om tot ontslag over te gaan.

Slechts bepaalde vormen van ontslag, zoals de opzegging van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd door het betekenen van een opzeggingstermijn (artikel 37) en het ontslag wegens dringende reden (artikel 35), werden door de wet van 3 juli 1978 geregeld en aan vormvereisten onderworpen. Indien men van deze vormen van ontslag zou willen gebruikmaken, is men gebonden door de vormvereisten die worden voorgeschreven door deze wetsbepalingen (ter post aangetekende brief, gerechtsdeurwaardersexploot of overhandiging van een geschrift, al naargelang het geval), en is het gebruik van sms of e-mail uitgesloten.

Dit antwoord moet gelezen worden in het licht van uw algemene vraag of een ontslag kan gebeuren via sms of e-mail, zonder mij te willen uitspreken over de gebeurtenissen rond het Kempens bedrijf in kwestie.