Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7029

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 20 september 2012

aan de minister van Justitie

Gerechtelijke uitdrijvingen - Aantallen - Evolutie - Analyse - Beleid

uitzetting uit een woning
officiële statistiek
dakloze

Chronologie

20/9/2012Verzending vraag
15/4/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7029 d.d. 20 september 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een gerechtelijke uitdrijving is elke keer opnieuw een bewijs van maatschappelijk verlies en failliet. Toch worden elke dag mensen, gezinnen verplicht om hun huisvesting te verlaten omwille van een te hoog opgelopen schuldenlast.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe evolueerde het jaarlijks aantal gerechtelijke uitdrijvingen in het voorbije decennium?

2) Hoe is deze evolutie kwalitatief en sociologisch te analyseren, naar woonplaats (steden, gewest), naar aard van mensen (leeftijd, geslacht, gezinssamenstelling enz.)?

3) Kunnen de oorzaken van een gerechtelijke uitdrijving eveneens kwalitatief worden geanalyseerd? Hoe evolueerden deze, welke zijn de belangrijkste determinanten enz.?

4) Beschikt Justitie over achtergrondinformatie met betrekking tot de oorzaken en aanleidingen tot gerechtelijke uitdrijvingen? Werd of wordt er hieromtrent overleg gepleegd met het gespecialiseerde middenveld, onder andere de verenigingen waar armen het woord nemen en hun federaties? Vindt de geachte minister zulk overleg noodzakelijk?

5) Wordt er binnen Justitie hieromtrent aan een beleidsaanpassing en -verbetering gedacht? Zo ja, in welke richting en met welke klemtonen? Zo niet, om welke redenen dringen zich hier geen aanpassingen op?

Antwoord ontvangen op 15 april 2013 :

  1. Het Vast Bureau Statistiek en Werklastmeting heeft mij laten weten dat het niet beschikt over cijfers met betrekking tot de aard van die zaken, waardoor ik geen antwoord kan geven op uw vraag.

  2. Aangezien mijn diensten niet over gegevens ter zake beschikken, kan ik geen antwoord geven op deze vraag.

  3. De dienst van mijn administratie belast met de wetgeving inzake woninghuur heeft noch de nodige uitrusting, noch de opdracht om kwantitatieve en sociologische analyses uit te voeren met betrekking tot de oorzaken van een gerechtelijke uithuiszetting. Het lijkt echter vanzelfsprekend dat een uithuiszetting inzonderheid veroorzaakt wordt omdat de huurder die in financiële moeilijkheden verkeert de huur niet langer betaalt.

  4. Thans is hierover contact tussen mijn diensten en de verenigingen die actief zijn inzake het probleem van de uithuiszettingen.

  5. Onlangs werd vergaderd met verschillende vertegenwoordigers van voornoemde verenigingen teneinde te luisteren naar hun voorstellen voor een meer passende aanpak van de problematiek van deze uithuiszettingen en ideeën uit te wisselen. Die voorstellen worden thans geëvalueerd. Later zijn er nog contacten met de verenigingen gepland.