Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-700

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 27 december 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Wikileaks - Klokkenluider Bradley Manning - Behandeling in de isoleercel

Verenigde Staten
strafstelsel
wrede en onterende behandeling
spionage
klokkenluiden

Chronologie

27/12/2010Verzending vraag
24/2/2011Antwoord

Vraag nr. 5-700 d.d. 27 december 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die tijdens zijn verblijf in Irak duizenden vertrouwelijke diplomatische e-mails kopieerde en naar Wikileaks stuurde, zit sedert zijn arrestatie in juni 2010 in de cel. Hij wordt vastgehouden in de legerbasis van Quantico, Virginia.

Zijn gevangenisregime bestaat uit 23 uur per dag in de isoleercel te zitten, zonder lakens of een kussen, en onder constant toezicht. Dit regime wordt solitary confinement genoemd, en is meestal van toepassing op gevangenen die het label van Maximum Custody Detainee opgespeld krijgen. Dit is de hoogste en meest repressieve vorm van vasthouding voor een militair in de Verenigde Staten. Eerstelijns getuigen stellen in The Guardian dat hij sinds juni geen toegang heeft tot nieuws en actualiteit, maar dit wordt door de autoriteiten tegengesproken.

Sommige journalisten en mensenrechtenorganisaties stellen vragen bij dit extreem gevangenisregime. Zij verwijzen naar de het feit dat Manning nog niet veroordeeld is en dat hij het slachtoffer is van extrajudiciële intimidatie door de Amerikaanse regering. Al sinds de jaren zestig hebben experimenten uitgewezen dat eenzame opsluiting van langer dan één maand zware psychologische gevolgen kan hebben en de hersenactiviteit op lange termijn kan beïnvloeden.

In 2006 werd de bipartisane National Commission on America's Prisons opgericht en ijverde voor de eliminatie van de verlengde eenzame opsluiting, wat ze in evenveel woorden een folterpraktijk noemden. Onder de effecten citeert de commissie: angstaanvallen, depressie, perceptieve en cognitieve verstoringen, hallucinaties, paranoia en psychose.

Mijn vraag aan de minister is:

1. Heeft de minister weet van dit bijzonder restrictieve regime dat de Verenigde Staten toepassen op soldaat Bradley Manning in afwachting van een proces?

2. Gaat hij deze inhumane behandeling aankaarten met de Amerikaanse autoriteiten en ijveren voor een menselijkere vorm van detentie?

3. Kan hij navragen wanneer zijn de Verenigde Staten van plan zijn tot een proces over te gaan?

Antwoord ontvangen op 24 februari 2011 :

1. We namen kennis van mediaberichten terzake die verschenen zijn in zowel Belgische, Amerikaanse en internationale media. Via onze kanalen met het Pentagon kregen we de verzekering dat betrokkene behandeld wordt “in overeenstemming met de geldende militaire regels, zonder onderscheid met andere personen in een gelijkaardige situatie.” Ook werd ons medegedeeld dat betrokkene op 5 juli 2010 in Koeweit aangehouden werd en beschuldigd wordt van het overtreden van een aantal militaire reglementen en bepaalde federale wetten. Hij werd op 29 juli 2010 naar een Amerikaanse gevangenis overgebracht, rekening houdend met de potentiële duur van de voorhechtenis. Hij blijft op dit ogenblik onder toezicht van het militaire rechtsorgaan. Wij mogen dus hopen dat ook in dit specifiek geval de militaire regels ten volle zullen nageleefd worden met de in acht name van de menselijke waardigheid van betrokkene.

2. De Europese Unie en de Verenigde Staten (VS) onderhouden twee maal per jaar een specifieke mensenrechtendialoog waar verschillende mensenrechtenthema’s aangekaart worden. Anderzijds komen de mensenrechtenprestaties van individuele landen, dus ook van de VS, aan bod binnen de Universal Periodic Reviews van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. De UPR van de VS vond plaats op 5 november 2010 en België is hier in tussengekomen m.b.t. de verbetering van de toestand van de gedetineerden in de Amerikaanse gevangenissen.

3. Inzake de verwachte timing van het proces hebben de Amerikaanse autoriteiten nog geen exacte datum vooropgesteld, maar de algemene verwachting is dat dit proces zou kunnen doorgaan in de lente van dit jaar.