Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6962

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 29 augustus 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Uitvoer van wapens - Adviezen van buitenlandse Zaken - Motivering - Cijfergegevens

wapenhandel
uitvoervergunning
Bahrein
gevechtsvoertuig

Chronologie

29/8/2012Verzending vraag
15/10/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6962 d.d. 29 augustus 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Voor het goedkeuren van uitvoervergunningen van militair materieel, waarbij de goederen bestemd zijn voor een niet-westers land, wordt door de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie steeds het advies ingewonnen van de FOD Buitenlandse Zaken. Indien Buitenlandse Zaken geen positief advies geeft wordt er geen uitvoervergunning toegestaan.

1. Hoeveel en met betrekking tot welke landen heeft de FOD Buitenlandse Zaken de afgelopen vijf jaar een advies opgemaakt? Welke landen kregen daarbij een negatief advies?

2. Wat zijn de criteria en motiveringsgronden bij het opstellen van een advies? Wie wordt er allemaal betrokken bij de opmaak van dit advies en wie heeft het laatste woord? Bestaat er hieromtrent een standaardprocedure en wat houdt deze in? Is de minister van mening dat deze voldoende sluitend zijn?

3. In het kader van de in de kiem gesmoorde volksopstand in Bahrein ondervroeg ik de minister over het advies dat werd verleend met betrekking tot de verkoop van Defensie van twee gevechtswagens (AIFV MILAN) aan Bahrein in 2008 (5-4599). De minister wist mij enkel te vertellen dat het advies van de FOD binnenlandse zaken globaal positief was met betrekking tot de aanvraag. Kan de minister mij dit advies bezorgen of er wat meer informatie over geven? Wanneer werd dit advies verleend en wat werd er allemaal in besproken? Werden er ook bezwaren gemaakt en wat waren deze? Hebben de ervaringen met de 'Arabische Lente' iets gewijzigd aan de algemene procedures voor het afleveren van adviezen?

Antwoord ontvangen op 15 oktober 2012 :

  1. De Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken wordt geconsulteerd voor de uitvoer naar landen die niet tot de NAVO of de Europese Unie (EU) behoren. De rapportering aan het parlement, die wordt verzorgd door de diensten van Economische Zaken, zal het geachte lid een overzicht bieden van de toegestane en geweigerde vergunningen.

  2. Voor de motivering en criteria gelden de wet van 5 augustus 1991 zoals gewijzigd en het gemeenschappelijk standpunt 944/2008 van de Europese Unie inzake de export van militair materieel. Voor de opmaak van het advies wordt een beroep gedaan op de diensten ontwapening en non-proliferatie, mensenrechten en de betrokken regionale desks van de administratie buitenlandse zaken, alsook de betrokken diplomatieke posten. Het gemeenschappelijk standpunt van de Europese Unie impliceert tevens een toetsing aan de standpunten van de overige EU partners door middel van consultaties en informatie-uitwisseling. Vervolgens laat ik mijn diensten dit advies overmaken aan de diensten van de minister van Economie. Deze laatste verleent uiteindelijk de exportlicentie.

  3. U verwijst naar het antwoord gegeven door mijn voorganger op een vraag die u hem in 2011 over deze kwestie hebt gesteld. Ik kan hier niets aan toevoegen. Er waren in 2008 geen doorslaggevende argumenten bekend om vanuit buitenlands politiek standpunt bezwaar te maken tegen de uitvoer van deze pantserwagens. Bij elke uitvoer dient rekening gehouden te worden met de specificiteit van het materieel in relatie tot de eindgebruiker. Het spreekt voor zich dat het advies van Buitenlandse Zaken rekening moet houden met de actualiteit en de inschatting op het ogenblik dat de uitvoer wordt overwogen. In het licht van de Arabische Lente heeft mijn Departement stelselmatig diepgaande informatie-uitwisseling voorgesteld precies om rekening te houden met de ontwikkelingen in de regio. Daardoor hebben wij ook actief kunnen bijdragen tot het overleg tussen de EU partners in de betrokken Raadswerkgroep. De bestaande procedures houden steeds rekening met al deze elementen.