Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6954

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 29 augustus 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Fonds voor medische ongevallen - Schade veroorzaakt door een product - Vergoeding

officiële statistiek
Fonds voor medische ongevallen
aansprakelijkheid van de producent
gebrekkig product

Chronologie

29/8/2012Verzending vraag
18/10/2012Herkwalificatie
27/11/2012Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-2566

Vraag nr. 5-6954 d.d. 29 augustus 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg wordt niet uitdrukkelijk gesproken over schade ten gevolge van een product (zoals besmet bloed, slechte prothese of verkeerd geneesmiddel).

1. Kan u mij meedelen hoeveel aanvragen het Fonds voor de medische ongevallen (FMO) tot op heden ontving die betrekking hadden op schade ten gevolge van een product ?

2. Eerder bepaalde u - als minister voor sociale zaken en volksgezondheid - dat schade ten gevolge van een product niet in aanmerking kwam voor een procedure/vergoeding via het FMO.

Indien het Fonds toch zou overgaan tot vergoeding van dergelijke schade, wat is hiervan dan de te verwachten budgettaire impact ?

Antwoord ontvangen op 27 november 2012 :

In antwoord op uw vraag, deel ik u mede dat het Fonds voor de medische ongevallen (FMO) tot op heden, weliswaar na een eerste administratief onderzoek van de dossiers, nog geen aanvraag heeft ontvangen die betrekking heeft op schade ten gevolge van een gebrekkig product.

Ook al wordt er in de wet van 31 maart 2010 niet uitdrukkelijk gesproken over schade ten gevolge van een product valt er uit de parlementaire stukken af te leiden dat de schade als gevolg van een gebrekkig product, gebruikt bij een verstrekking van gezondheidszorg, niet onder het toepassingsgebied van voormelde wet valt. De reden waarnaar wordt verwezen, is het feit dat er al specifieke wetgeving bestaat die reeds een foutloze aansprakelijkheid heeft ingevoerd, te weten de wet van 25 februari 1991 betreffende de aansprakelijkheid voor producten met gebreken, die een aansprakelijkheidsregeling instelt ten gunste van het slachtoffer. Bijgevolg valt er weinig budgettaire impact te verwachten.