Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6911

van Liesbeth Homans (N-VA) d.d. 24 augustus 2012

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Arresthuis in Wilrijk - Argumenten - Timing en kosten - Overleg

strafgevangenis
voorlopige hechtenis
stedenbouw
openbare veiligheid
opname in psychiatrische kliniek

Chronologie

24/8/2012Verzending vraag
12/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-6911 d.d. 24 augustus 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Ministerraad besliste op 2 december 2011 principieel dat het nieuwe Antwerpse arresthuis op de site van de oude Rijkswachtkazerne aan de Boomsesteenweg (Wilrijk) gebouwd zal worden. Tegen 2016 moet het arresthuis in Wilrijk klaar zijn en het arresthuis in de Begijnenstraat vervangen.

1) Op basis van welke argumenten werd gekozen voor de site van de oude Rijkswachtkazerne (Wilrijk) als locatie voor het nieuw te bouwen Antwerpse arresthuis? In welke mate is de keuze definitief?

2) Werd bij de keuze rekening gehouden met de transportkosten, de veiligheidsrisico's, de efficiëntiewinsten,…?

3) Kan de staatssecretaris alle argumenten geven waarom niet werd gekozen voor de locatie naast het nieuwe Justitiepaleis (Vlinderpaleis) of de omgeving ervan (Petroleum Zuid,…)?

4) Welke (Antwerpse) locaties kwamen nog in aanmerking? Graag een lijst van alle locaties (Wilrijk en de locaties waarvoor niet werd geopteerd) en het bijhorende "juryrapport" (pro's en contra's), en ook de verstrekte adviezen van de belanghebbenden (stad, district, Regie der gebouwen, magistratuur,…).

5) Het lijkt me logisch dat wanneer men als het ware naast het Justitiepaleis een arresthuis kan bouwen, men dit ook doet. Voor het nieuw te bouwen Antwerpse arresthuis blijkt dit niet zo te zijn. Nochtans zou over dit arresthuis reeds beslist zijn bij de opmaak van de plannen voor het nieuwe Justitiepaleis. Klopt dat? Zo ja, waarom worden deze plannen niet meer uitgevoerd? En waarom vonden de vroegere beleidsmakers de nabijheid van het Justitiepaleis (Britselei - Begijnenstraat) wel belangrijk?

6) Wanneer zullen de werken aangevat worden (afbraak kazerne, bouw gevangenis,…)?

7) Wanneer zal het nieuw te bouwen arresthuis in gebruik kunnen worden genomen?

8) Over welk investeringsbedrag spreken we hier?

9) Op welke manier was het Antwerpse stadsbestuur en het district Wilrijk betrokken bij de voorbereidende gesprekken en de uiteindelijke beslissing? Graag een overzicht van alle gesprekken hieromtrent en de uitkomsten ervan.

10) Werden het Wilrijkse districtsbestuur en de buurtbewoners betrokken bij de besprekingen? In de commissie Justitie van de Kamer van 28 september 2011 beloofde uw voorganger immers geen principiële beslissing te nemen vooraleer de buurt bevraagd en betrokken werd. Is dit gebeurd? Graag een overzicht van alle gesprekken die gevoerd werden en de uitkomsten ervan.

11) Hoe zit het met de veiligheid voor omwonenden indien men het arresthuis pal in een woonwijk met 10.000 bewoners (Valaar) bouwt? En wat met de verkeersafwikkeling aldaar (bezoekers, transporten,…)?

12) Wordt de nieuwe instelling louter een arresthuis?

13) De huidige Antwerpse instelling (Begijnenstraat) telt zo'n 730 gedetineerden. De locatie in Wilrijk zou goed zijn voor 440 gedetineerden. Waar zullen de overige gedetineerden ondergebracht worden en waarom maakt men van deze opportuniteit geen gebruik om de capaciteit uit te breiden?

14) Waarom wordt er sowieso geen instelling gebouwd met voldoende capaciteit voor alle gevangen die momenteel in de Begijnenstraat zijn opgesloten en de te verwachten toename van het aantal gevangenen?

15) Er is ook sprake van een psychiatrische afdeling voor geïnterneerden. Over hoeveel geïnterneerden zou het gaan? Gaat het hier om een uitbreiding van het aantal plaatsen of worden er elders afdelingen voor geïnterneerden gesloten? Zo ja, waar?

16) Wat met de plannen om in Antwerpen Linkeroever een psychiatrische afdeling voor geïnterneerden op te richten? Over hoeveel plaatsen gaat het hier en wat is de locatie ervan? Wanneer start de bouw hiervan? Is het wel logisch en efficiënt om op het grondgebied van de stad Antwerpen twee instellingen voor geïnterneerden te bouwen op twee verschillende locaties?

17) Welke diensten zullen nog ondergebracht worden op de site in Wilrijk?

18) Wat gaat er gebeuren met de gevangenis (en de gronden) aan de Begijnenstraat? Over welke grondoppervlakte spreekt men hier?

Antwoord ontvangen op 12 februari 2013 :

1.Oorspronkelijk (vraag minister Turtelboom van 7 januari 2010) was gepland om op site van Valaar te Wilrijk de hergroepering te realiseren van de Federale Politie die thans op drie verschillende sites zijn gehuisvest. De hergroepering werd gevraagd door de Politie in het kader van het nationaal veiligheidsplan.  

Er werd ook overwogen of de realisatie van de hergroepering via een andere piste nl. promotieovereenkomst met inhuring op lange termijn ook een optie was. Voorwaarde was dan wel dat de site Valaar in Wilrijk op een behoorlijke manier kon gevaloriseerd worden. Hiertoe was een bestemmingswijziging (thans “Gemeenschapsvoorzieningen”) nodig van het terrein. 

Beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Antwerpen van 20 mei 2011 dat de bestemming Gemeenschapsvoorzieningen behouden blijft en het schrijven van de Stad aan de Regie waarbij als Gemeenschapsvoorzieningen de mogelijkheid van gevangenis werd geopperd. Deze mogelijkheid werd door de Regie gesignaleerd aan haar voogdijminister en aan de minister van Justitie.

Gelet op de oppervlakte van het terrein (bijna 7 ha) en de moeilijkheden bij het zoeken naar geschikte terreinen voor een gevangenis in Vlaanderen, gelet ook op de nabijheid van het Gerechtsgebouw en gelet op de bestaande stedenbouwkundige inkleuring, werd deze opportuniteit voor het bouwen van een nieuwe gevangenis door de minister van Justitie weerhouden.

Zoals ik al heb duidelijk gemaakt wordt nu van deze piste afgeweken, aangezien het nieuwe stadsbestuur gekant is tegen een gevangenis op deze site. Er wordt momenteel met hen samen gewerkt om een alternatief te vinden. 

2. Het locatie-onderzoek opgemaakt door de projectgroep gevangenissen van de Regie der Gebouwen behandelt volgende onderwerpen: ligging, ontsluiting, bereikbaarheid voor personeel, magistraten en bezoekers (nabijheid openbaar vervoer, parking, fietsverbindingen), omgevingsbepalende factoren met betrekking tot veiligheid en gezondheid (nabijgelegen hoogbouw, woonwijk, SEVESO-dreiging, geluidsoverlast en luchtverontreiniging), terrein (geometrie, bestemming, bezetting, overstromingsgevaar, verontreiniging, nutsleidingen, geomechanisch onderzoek en grondwaterstand, archeologisch onderzoek). 

3.-4. Gezien er samen met de stad wordt gezocht naar andere terreinen, is deze vraag niet meer van toepassing.   

5.Er zijn nooit concrete plannen geweest voor de inplanting van een gevangenis nabij het nieuwe gerechtsgebouw te Antwerpen. Het klopt niet dat dit voorzien werd bij de bouw van het nieuwe justititpaleis. 

6.-7.-8.-9.-10.-11. Gezien de piste Wilrijk wordt verlaten, is deze vraag niet meer van toepassing.  

12. De Regie der Gebouwen heeft nog geen definitief behoeftenprogramma mogen ontvangen voor de nieuwe Antwerpse gevangenis. Ik verwijs u hiervoor door naar de minister van Justitie. 

13.-14. De Regie der Gebouwen voert het Masterplan 2008-2012-2016 ‘voor een gevangenisstructuur in humane omstandigheden’ uit. De inschatting van de benodigde capaciteit van de nieuwe gevangenissen is uitgevoerd door de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie. Er zijn ook nog andere bijkomende gevangenissen, zoals die van Beveren, die Antwerpen mee moeten ontlasten. 

15. Er is geen sprake van een psychiatrische afdeling voor geïnterneerden. Voor de exacte behoeften en noden verwijs ik u door naar de minister van Justitie. 

16. Het nieuwe Forensisch Psychiatrisch centrum op Linkeroever zal worden aanbesteed in de komende maanden. Het complex wordt ingeplant aan de Beatrijslaan. De bouwperiode zal lopen vanaf najaar 2013 tot najaar 2014. Het zal 180 plaatsen tellen. De Regie der Gebouwen voert het Masterplan 2008-2012-2016 ‘voor een gevangenisstructuur in humane omstandigheden’ uit. De inschatting van de benodigde capaciteit van nieuwe gevangenissen is uitgevoerd door de FOD Justitie. 

17. Niet van toepassing. 

18. De toekomstplannen voor de instelling wordt allereerst onderzocht door Justitie. Hier zijn nog geen concrete afspraken over gemaakt.

De Federale Overheid is eigenaar.

De oppervlakte van het terrein (gevangenis en parking) bedraagt 1 ha 17 a 78 ca.