Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6793

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 25 juli 2012

aan de minister van Werk

Studenten ouder dan achttien jaar - Maximum 240 uur werken per trimester - Recht op kinderbijslag - Eventueel verlies - Bewijs van niet-overschrijding van het toegelaten aantal - Communicatieplan voor het publiek

jongerenarbeid
gezinsuitkering

Chronologie

25/7/2012Verzending vraag
11/12/2012Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-6794

Vraag nr. 5-6793 d.d. 25 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Studenten ouder dan achttien jaar die tijdens het eerste, tweede en vierde semester werken behouden hun recht op kinderbijslag als ze niet meer dan 240 uur werken per trimester. De limiet van 240 uur geldt ook voor jongeren die de arbeidsmarkt betreden en in de zomervakantie vóór de beëindiging van hun studies voor de laatste maal een studentenjob doen.

Sommige studenten zouden echter hun recht op kinderbijslag dreigen te verliezen, hoewel ze in dat trimester minder dan 240 uur hebben gewerkt.

Dat zou te wijten zijn aan het feit dat voor die studenten alleen het aantal werkdagen wordt geregistreerd en niet het aantal uren. De hoeveelheid werkdagen wordt met 38 vijfden vermenigvuldigd (ofwel met 7,6). Er wordt dus uitgegaan van een werkdag van 7.36 uur.

In sommige gevallen krijgt het kinderbijslagfonds een melding van het aantal werkdagen. Het leidt daaruit af dat de limiet van 240 uur is bereikt.

De student die geen volledige dagen heeft gewerkt kan het tegendeel met alle mogelijke middelen aantonen, zoals loonbriefjes, een arbeidsovereenkomst... Hij behoudt dan ook zijn recht op kinderbijslag.

Ik vrees echter dat heel wat medeburgers niet de nodige stappen zullen doen om hun recht op kinderbijslag te vrijwaren, gewoon omdat ze zullen denken dat ze de nieuwe wetgeving niet correct hebben toegepast.

Zullen de betrokken studenten van het kinderbijslagfonds een bericht krijgen alvorens de betalingen worden stopgezet, zodat ze voorafgaandelijk kunnen aantonen dat ze de limiet van 240 uur per trimester niet hebben overschreden? Die informatie doet blijkbaar alleen in gespecialiseerde professionele kringen de ronde, zoals de sociale secretariaten. Om die reden wil ik weten of een communicatieplan voor het grote publiek is gepland.

Antwoord ontvangen op 11 december 2012 :

Bovenvermelde parlementaire vraag behoort volledig tot de bevoegdheid van Staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap aan wie deze vraag reeds gesteld werd.