Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6771

van Olga Zrihen (PS) d.d. 18 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De hervorming van de geestelijkegezondheidssector

geestelijke gezondheid
psychiatrie
thuisverzorging
financiering

Chronologie

18/7/2012Verzending vraag
5/11/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2426

Vraag nr. 5-6771 d.d. 18 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

In het kader van de grote hervorming van de geestelijkegezondheidssector zou België sedert 2010 geopteerd hebben voor 'stepped care' (getrapte zorg) en 'balanced care' (combinatie van dienstverlening en hospitalisatie) voor mensen die psychisch zwak zijn of met een psychiatrische problematiek. Dat zou betekenen dat er voor die patiënten minder ziekenhuisbedden bestemd zouden zijn, maar meer thuisbegeleiding door ambulante teams (zorgaanbod aangepast aan de levensstijl) en dit overal in het land, ongeacht het aanbod van de geestelijke gezondheidszorg, op basis van een netwerk dat verankerd is in de samenleving en in de gespecialiseerde diensten.

Gelet op de budgettaire beperkingen heeft de interministeriële conferentie van 2010/2011 maar 10 dossiers goedgekeurd en zich niet uitgesproken over de overige 9 dossiers. Die 9 andere werden wel aangemoedigd en de indieners werd gevraagd hun projecten bij te sturen en de samenwerking tussen de gespecialiseerde netwerken te versterken.

Voor die hervorming dient evenwel rekening te worden gehouden met bepaalde elementen:

- Patiënten moeten ook een socialisatieproces kunnen doorlopen en bij gebrek aan goede alternatieven worden velen van hen in het ziekenhuis behandeld;

- Naasten en de familieleden van die patiënten hebben nood aan bijkomende ondersteuning die aangepast is aan hun levensstijl, bijvoorbeeld door gespecialiseerde mobiele teams;

- Netwerkpartners wachten op deze hervorming omdat volgens ervaringen in het buitenland, de aanbevelingen van de WGO en de vragen van de beroepspractici uit deze sector zelf zekere voordelen zou inhouden.

Mevrouw de minister:

1) Bestaat er al een duidelijk beeld van wat men met deze hervorming van de geestelijkegezondheidssector in de toekomst wil bereiken? Deze vraag om verduidelijking is belangrijk omdat ze komt van de promotoren en coördinatoren van netwerken die dossiers hebben ingediend...

2) Wat zal er gebeuren met de dossiers die een vraag om bijsturing te horen kregen in 2010? Moest deze evaluatie niet afgerond worden tegen 18 juni 2012?

3) Wat zijn de mogelijkheden inzake permanente financiering van de netwerkcoördinatie en volledige financiering van de medische component zodat de dossiers waarover nog geen uitspraak is gedaan, de nodige middelen kunnen krijgen om op te starten?

Antwoord ontvangen op 5 november 2012 :

Zoals u hebt opgemerkt, kwam er op de interministeriële conferentie "Volksgezondheid" van afgelopen 18 juni een belangrijk akkoord uit de bus, waardoor het aanbod van de geestelijke gezondheidszorg nog zal kunnen verbeteren. Het betreft de uitbreiding van de proeffase die momenteel tien projecten van de zogenoemde "artikel 107" hervorming dekt, en die het geestelijke gezondheidszorgcircuit uit de instellingen wil halen door (in samenwerking met de eerste lijn) voorrang te geven aan de ambulante zorg op de psychiatrische opname, wanneer dat medisch mogelijk is.

Pro memorie: de hervorming heeft een tweevoudig doel:

De ministers van Volksgezondheid van de verschillende overheden hebben zodoende de kandidaatstellingen van 9 bijkomende projecten goedgekeurd. U zult ook wel weten dat er daarvoor nog begrotingsmiddelen moeten worden vrijgemaakt, aangezien het bestaande en voor deze hervorming bedoelde budget immers enkel de aanvankelijke tien projecten kan dekken, en dit over de geplande periode van drie jaar. Ik heb daarom op de interministeriële conferentie van afgelopen 18 juni beloofd om die bijkomende middelen op de volgende begrotingscontrole te vragen, en die ik ook heb gekregen. Het is de bedoeling dat die negen projecten op 1 januari 2013 kunnen starten, voor een totaalbedrag van 6,8 miljoen euro (op jaarbasis). Bovenop dat bedrag komen nog de met de 107-projecten samenhangende Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV)-overeenkomsten, voor een bedrag van 3,8 miljoen euro (op jaarbasis). De netwerkcoördinatoren van die negen projecten genoten in 2012 al een globale financiering van 918 000 euro om deze potentiële uitbreiding voor te bereiden. Deze budgetten zullen vooral via het financiële middelenbudget van de deelnemende ziekenhuizen beschikbaar worden gesteld.