Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6742

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 juli 2012

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Kerncentrale van Tihange - Lek - Electrabel - Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle - Risico's - Communicatie - Andere centrales (Zie ook SV 5-9952)

kerncentrale
kernongeval
nucleaire veiligheid
radioactieve verontreiniging
Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle
nucleaire beveiliging

Chronologie

12/7/2012Verzending vraag
19/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-6742 d.d. 12 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De media meldden recent dat het desactiveringsbad van de kerncentrale van Tihange dagelijks twee liter licht radioactief water loost. Dit zou al jaren zo zijn. Electrabel verklaart dit tot een non-event, waarvoor geen maatregelen moeten worden genomen. Ook het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) maakt deze analyse.

Hierover de volgende vragen:

1) Bevestigt de staatssecretaris dat de kerncentrale van Tihange, via het desactiveringsbad, dagelijks twee liter radioactief water loost in het leefmilieu?

2) Bevestigt hij de analyses van zowel Electrabel als het FANC, die deze lek afdoen als totaal ongevaarlijk en geen bijzondere maatregelen nodig vinden?

3) Vanaf welk moment, of meer concreet, vanaf hoeveel liter per dag, zou dit gevaar wel ontstaan?

4) Kan de staatssecretaris garanderen dat deze lek, die al jarenlang radioactief water ongewenst in het leefmilieu brengt, ook gecumuleerd totaal ongevaarlijk is? Verzekert hij dat deze jarenlange lek ook geen enkel nadelig effect sorteert op het leefmilieu, zeker in de onmiddellijke nabijheid van de kerncentrale?

5) Hoe apprecieert hij de communicatie van zowel Electrabel als het FANC, die de effecten van dit ongewenste lek helemaal neutraliseren en zelfs ridiculiseren (een non-event)?

6) Lekken de andere Belgische kerncentrales ook via hun desactiveringsbad? Zo ja, gelden daar dezelfde analyses van de gevaren als bij Tihange? Zo niet, hoe komt het dan dat de centrale van Tihange wel en de andere centrales niet lekken?

Antwoord ontvangen op 19 september 2013 :

In antwoord op zijn vraag, kan ik het geachte lid mededelen, dat deze vraag niet behoort tot mijn bevoegdheden, maar tot die van mijn collega, de minister van Binnenlandse Zaken.