Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6738

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 12 juli 2012

aan de staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, toegevoegd aan de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Informatisering personeelsbeleid van de overheidsdiensten - eHR-project - EDS - Resultaten - Stopzetting project - Analyse - Fedict

toepassing van informatica
elektronische overheid
personeelsbeheer

Chronologie

12/7/2012Verzending vraag
22/8/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6738 d.d. 12 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2007 werd met het bedrijf EDS een contract van 27 miljoen euro gesloten om het eHR-project te realiseren. Het doel van dit project was een volledige informatisering van het personeelsbeheer van de overheidsdiensten. Vijf jaar later blijkt dat het project allesbehalve gerealiseerd is. Na een zeer kritisch rapport van Fedict heeft u dan ook besloten om de werkzaamheden vanaf nul te beginnen. Deze keer moet Fedict zelf het project helemaal opnieuw uitvoeren. De jongste vijf jaar is al 22 miljoen uitgegeven, maar er is nog niets bereikt. Fedict moet dus nu helemaal opnieuw beginnen, waardoor het kostenplaatje alleen maar groter wordt.

Ik heb omtrent deze kwestie enkele vragen :

1) Hoe verklaart u dat EDS al die jaren heeft mogen verder werken, zonder dat de beoogde doelstellingen bereikt werden?

2) Waar liep het fout toen EDS het eHR-project behandelde? Waarom werd er niet vroeger ingegrepen? Zijn er geen controlemechanismen ingebouwd, met bijvoorbeeld tussentijdse evaluaties?

3) Moet EDS verantwoordelijkheid afleggen voor het falen van dit project? Zijn er gevolgen voor het bedrijf?

4) Heeft u buiten dit project nog andere ICT-projecten opgestart binnen uw departement? Zo ja, wat was de kostprijs hiervan? Is het beoogde resultaat bereikt?

Antwoord ontvangen op 22 augustus 2012 :

Ik stel vast dat de vraagstelling sterk gebaseerd is op wat er over eHR in de media is verschenen. Hierbij is toch enige voorzichtigheid aangewezen. Uit de feedback van de klanten van het project, maar ook uit een audit uitgevoerd door een onafhankelijke externe firma in 2011, blijkt dat zich van alle acties opdringen om het project tot een goed einde te brengen. Daarom heb ik in maart 2012 beslist om de projectleiding in handen van de Federale Overheidsdienst Informatie- en Communicatie Technologie (FEDICT) te geven, de expert van de federale overheid inzake informatiseringprojecten. Dit heeft toegelaten om de analyse van de uitdagingen nog diepgaander te voeren.

Op basis van al deze elementen heb ik aan de ministerraad een dossier voorgelegd en een beslissing gevraagd, met de bedoeling dit project terug recht te trekken en te laten doorstarten met het oog op concrete werkbare resultaten voor de klanten tegen eind 2014. Het betreft een fundamentele noodzakelijke corrigerende actie. Tot op vandaag heeft de ministerraad nog geen beslissing genomen en zijn een aantal beweringen in de media dus voorbarig.

1. Het eHR-project is een project waarbij de DG eHR van de Federale Overheidsdienst (FOD) Personeel en Organisatie (P&O) samenwerkte met EDS/HP. Dit was een gemengde ontwikkeling waarbij er niet zomaar een ICT-product en dienstverlening van een externe firma wordt aangekocht, maar waarbij de overheid zelf ook ICT-componenten heeft ontwikkeld en dus ook een belangrijke verantwoordelijkheid draagt voor de resultaten.

2. De hierboven vermelde samenwerking werkte niet optimaal en leidde tot vertragingen en gedeeltelijke opleveringen waar verder op gebouwd moest worden. Om verder te kunnen werken werd de aanpak – per module – veranderd, met goedkeuring van de ministerraad. De FOD Personeel en Organisatie heeft zich altijd borg gesteld voor het projectverloop.

3. Als een project vertraging oploopt, genereert dit automatisch meerkosten (mensen, onderhoud, ondersteuning, ...) voor de administratie en voor de leverancier.

4. Fedict beheert meerdere meerjarige projecten en diensten aan de hand van zijn vier programma’s : Infrastructuur, Identity & Access Management (IAM), Application Integration Middelware (AIM) & Online Applications. Het beschikbaar budget voor deze vier programma’s is ongeveer 20 M€ per jaar. Ik heb geen nieuwe ICT-projecten opgestart binnen de FOD P&O.