Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6692

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 4 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Heilige Stoel - Ambassade - Belang - Personeelsbestand - Gebouw

Heilige Stoel
ambassade

Chronologie

4/7/2012Verzending vraag
31/7/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6692 d.d. 4 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het regeerakkoord staat dat men naar meer efficiëntie in het netwerk van buitenlandse posten zal streven. Buitenlandse Zaken houdt momenteel een grondige denkoefening om het hele postennetwerk te herbekijken. Ik heb de minister hierover trouwens al een vraag om uitleg gesteld (5-1880).

België heeft sinds 1832 diplomatieke betrekkingen met de Heilige Stoel. We hebben er ook een ambassade.

1) Hoeveel personen en in welke functie zijn deze werkzaam bij de ambassade van België bij de Heilige Stoel? Wat is de jaarlijkse totale kost voor de werking van deze ambassade?

2) Wat is het nut van het afzonderlijk openhouden van deze ambassade, nu de wereldlijke macht van het Vaticaan steeds verder afneemt (en al zeker in België)? Is het openhouden van deze exclusieve ambassade nog te verantwoorden ten opzichte van het werk dat men er verricht? Kan de minister mij vertellen welk belang deze ambassade nog heeft en welke activiteiten ze nog uitvoert?

3) Overweegt hij om in het kader van een efficiënter postennetwerk de locatie van de Ambassade bij de Heilige Stoel in de directe nabijheid van het Vaticaan op te heffen en de ambassade onder te brengen in hetzelfde gebouw als de Ambassade van België bij Italië (zoals Nederland onlangs ook heeft gedaan)?

Antwoord ontvangen op 31 juli 2012 :

1. 10 personen (7 voltijds, 3 halftijds) waarvan :

De totale kostprijs voor de Ambassade van België bij de Heilige Stoel bedroeg 655 937 euro in 2009 en 653 559 euro in 2010.

2. De Ambassade vormt een instrument en werkmiddel in de bilaterale, stevige en duurzame relaties met de Heilige Stoel. Met name in de voorbije jaren zijn deze bilaterale betrekkingen niet altijd gemakkelijk verlopen. Het is belangrijk om een dialoog te voeren, ook daar waar de standpunten tussen België en de Heilige Stoel uit elkaar lopen, zoals bij een aantal maatschappelijke thema’s. Persoonlijk acht ik het aangewezen om over deze meningsverschillen niet alleen in België te debatteren, maar deze ook rechtstreeks met de Heilige Stoel te bespreken. Het is in die optiek dat ik in april laatstleden. een onderhoud had met Staatssecretaris Bertone in Rome, waar ik onder andere gesproken heb over de rechten van de holebi’s en over de kwestie van de kinderbescherming.

De Heilige Stoel is ook een speler op het gebied van de internationale politiek, mede door zijn buitengewoon rijk netwerk van priesters en nonen die leerrijke informatie verschaffen, ook door zijn vertegenwoordiging in heel wat landen en bij internationale organisaties. Vanuit dat perspectief is het eveneens belangrijk en nuttig om contacten te onderhouden, en ook daarbij vervult onze ambassade bij de Heilige Stoel een rol.

3. De mogelijke samenbrenging van Belgische kanselarijen in eenzelfde gebouw of groep van gebouwen (compound), in steden zoals bijvoorbeeld Parijs, Rome, New York…enz., waar België verschillende diplomatieke zendingen heeft, maakt eveneens deel uit van de globale denkoefening over het postennetwerk. Over dit punt zal ik mijn eerste beslissingen zeer weldra bekend maken.