Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6663

van Louis Ide (N-VA) d.d. 3 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het eerste Kankerplan - Gesubsidieerde projecten - Aantal - Aard - Motivering

kanker
voorkoming van ziekten
actieprogramma

Chronologie

3/7/2012Verzending vraag
7/2/2013Herkwalificatie
14/3/2013Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-3071

Vraag nr. 5-6663 d.d. 3 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het eerste Kankerplan waren naast een aantal meer structurele veranderingen ook een aantal projecten opgenomen die afhankelijk van de resultaten ervan eventueel ook op een meer structurele financiering zouden kunnen rekenen.

Om meer inzicht te krijgen in deze projecten en op hun toekomst had ik van u graag het volgende geweten:

- Hoeveel projecten kregen een financiering in het kader van het eerste Kankerplan?

- Hoeveel projecten daarvan krijgen op 1 juli 2012 nog subsidies?

Voor de nog gesubsidieerde projecten had ik graag volgende bijkomende informatie geweten:

- De indiener(s) van het project;

- De doelstellingen van het project;

- Tot wanneer krijgen ze nog subsidies?

- De motivering om het betrokken project te blijven subsidiëren.

Van de projecten die niet langer gesubsidieerd worden had ik ook graag het volgende geweten:

- De indiener(s) van het project;

- De doelstellingen van het project;

- Werd de subsidiëring stopgezet of werd ze omgezet naar een structurele financiering?

- De motivering om het betrokken project ofwel niet langer te subsidiëren ofwel om het een structurele financiering toe te kennen.

Antwoord ontvangen op 14 maart 2013 :

Kanker is voor de volksgezondheid een echte uitdaging, waarbij een globale bestrijdingsstrategie absoluut noodzakelijk is. Een goed doordachte strategie moet op de eerste plaats komen

In dat verband werd in maart 2008 het Kankerplan gelanceerd, op basis van een breed overleg met vele bij kanker betrokken deskundigen uit het veld en patiënten. Alle 32 initiatieven van het Kankerplan, verdeeld over 3 grote assen - preventie en screening, behandeling en onderzoek - vertrokken allemaal van de behoeften op het terrein.  

Aanvankelijk was een dergelijk meerjarenplan voor de periode 2008-2010 gepland; het werd daarna verlengd (er bestaat dus maar één kankerplan) en tevens met extra maatregelen aangevuld en bij zijn uitvoering bijgestuurd. Ondanks de begrotingsperikelen die ons land vandaag kent, werden alle middelen van het Kankerplan voor initiatieven, steun en onderzoek gevrijwaard. De meeste maatregelen van het Kankerplan zijn structurele maatregelen. Dat betekent dat ze, eenmaal ingevoerd, ook doorlopen. Het gaat bijvoorbeeld om de multidisciplinaire tenlasteneming via het multidisciplinaire oncologische consult (MOC), de versterking van de teams in de oncologische diensten in het kader van de oncologische zorgprogramma's. De in het Kankerplan begonnen "proefprojectinitiatieven" worden eveneens voortgezet. Het gaat om concrete initiatieven die de deskundigen op het terrein voorstellen, en die ervoor zorgen dat men op relatief korte termijn voor de patiënten zeer concrete resultaten behaalt. Die resultaten worden immers geëvalueerd door wetenschappelijke teams die opgericht werden om die proefprojecten te begeleiden en te volgen. Zoals u weet, heb ik de stand van zaken van het Kankerplan voor 2012 op 27 november 2012 in het parlement voorgesteld. Het rapport is op mijn website beschikbaar.  

Wat de proefprojecten betreft, gaat het om de financiering van de projecten in het kader van de initiatieven 21/22 (psychosociale steun), 24 (onco-geriatrie) en 29 (translationeel onderzoek) en extra maatregelen betreffende cachexie. 

Eind januari 2011 werd er bij de voor oncologische zorgprogramma's erkende ziekenhuizen een projectenoproep gelanceerd: Sinds 1 juli 2011 worden dus 11 projecten gedurende 2 jaar gefinancierd. 

Op het vlak van het translationeel onderzoek (initiatief 29) is dat onderzoek belangrijk omdat het ertoe bijdraagt om de patiënten te helpen, hen de omslachtige procedures uit te leggen en om hun kansen op genezing te vergroten. 

Ik wilde in het kader van het Kankerplan het translationeel onderzoek verder financieel ondersteunen. Er werden al proefprojecten voor de periode 2009-2011 opgezet. Op basis van de ervaring en de expertise die deze onderzoeksprojecten in die drie jaar hebben opgeleverd, werden op 1 juli 2012 nieuwe projectoproepen gedaan. Er werden voor 2012-2015 31 projecten rond translationeel onderzoek geselecteerd die meer doelgerichte therapieën beogen en nieuwe therapeutische en diagnostische doelen zoeken. Het gaat bijvoorbeeld om projecten in verband met genetische eigenschappen, het identificeren en/of valideren van biomarkers en het gebruik van functionele beeldvormingstechnieken. Die studieprojecten kunnen betrekking hebben op verschillende soorten kankers, zoals borstkanker, leukemie, longkanker, neuroblastoom, baarmoederhalskanker, prostaatkanker, eierstokkanker, colorectale kanker of kanker tijdens de zwangerschap. 

Meer inlichtingen over de personen die een project indienden, de doelstellingen van de projectoproepen en de goedgekeurde (lopende en afgesloten) proefprojecten vindt u via de volgende website: http://www.health.belgium.be/eportal/Myhealth/Risksanddiseases/Healthrisks/Cancer/NationalCancerPlan/index.htm?fodnlang=nl. De tabellen geven een overzicht van de personen die een project hebben ingediend en van de onderzoeksthema's van het proefproject.