Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6603

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 29 juni 2012

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Niet-begeleide minderjarige asielzoekers - Dienst Voogdij van de Federale Overheidsdienst Justitie - Gebrek aan communicatie en ondersteuning van de voogden - Vademecum - Helpdesk

politiek asiel
minderjarigheid
voogdijschap
handboek
kind
asielzoeker

Chronologie

29/6/2012Verzending vraag
27/7/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6603 d.d. 29 juni 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Voor de begeleiding en ondersteuning van de voogden van niet-begeleide minderjarige asielzoekers (NBMV's) ontwikkelde de Dienst Voogdij een vademecum. Een evaluatie door verschillende voogden leidde tot een hard verdict: dit vademecum, gemaakt door een extern consultancy bureau, ziet er weliswaar fraai uit, maar betekent inhoudelijk bijzonder weinig. Het komt zeker niet tegemoet aan de meest voorkomende en relevante vragen van de voogden. Tegelijkertijd bestaat er binnen de dienst geen helpdesk of on-line hulpfunctie.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoeveel kostte de aanmaak van het vademecum van de Dienst Voogdij voor hulp en bijstand aan de voogden van NBMV's?

2) Hoe evalueert de geachte staatssecretaris dit vademecum en hoe apprecieert en interpreteert zij de vernietigende kritiek op de inhoud van dit vademecum door de voogden…, zijnde de doelgroep van dit instrument?

3) Hoe, wanneer en door wie werden de voogden betrokken bij het opmaken van dit vademecum?

4) Op welke wijze zal de geachte staatssecretaris dit instrument verbeteren en meer adequaat en efficiënt maken voor de doelgroep?

5) Overweegt zij om een helpdesk bij de dienst voogdij op te richten?

Antwoord ontvangen op 27 juli 2012 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

Het vademecum voor voogden is een bundel van meer dan 400 pagina's die informatie geeft over de wettelijke taken van de voogd en de diverse domeinen waarmee men tijdens zijn voogdijschap in aanraking kan komen. Niet alleen vindt men er theoretische informatie in terug maar ook een overzicht van belangrijke partners en instanties met hun gegevens. Het vademecum is dus ontegensprekelijk een belangrijke bron van informatie voor de voogden, in het bijzonder voor de beginnende, maar het is wel zo dat het document aan een update toe is. De kritiek al zou het vademecum inhoudelijk bijzonder weinig betekenen, wordt door een meerderheid van de voogden niet gedeeld.

De Dienst Voogdij verzekert overeenkomstig artikel 4 van deze wet een permanentiedienst via het noodtelefoonnumer 078 15 43 24 die de voogden ten allen tijde kunnen bereiken. Er staan ook steeds medewerkers klaar om advies te verlenen of de voogd te ontvangen om naar zijn of haar moeilijkheden te luisteren. Dit gebeurt met respect voor de onafhankelijke posititie van de voogd.

Voogden hebben nood aan uitwisselingen van ervaringen en kennis. Daarom organiseert de dienst Voogdij sinds 2010 jaarlijks verschillende themadagen voor de voogden waarbij diverse materies aan bod komen. Recentelijk werd een themadag georganiseerd over de nieuwe verblijfswet voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en over het onderwerp vrijwillige terugkeer. Deze themadagen kunnen op een grote opkomst rekenen en worden door de voogden zeer gewaardeerd.

In de praktijk kunnen de voogden nog meer steun gebruiken. Er wordt met de voogdenvereningingen overlegd om te bepalen welke specifieke ondersteuning voogden nodig hebben: coachen van voogden, intervisiemomenten, update van het vademecum en/of oprichten van een helpdesk. De enorme toename van het aantal niet-begeleide minderjarige vreemdelingen heeft tot gevolg dat de personeelsleden van de dienst Voogdij een groot deel van hun tijd moeten besteden aan prioritaire activiteiten als identificatie van de jongeren, het recruteren en het opvolgen van voogden. De bedoeling is om in de toekomst de voogden nog beter te kunnen ondersteunen.