Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6521

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 18 juni 2012

aan de staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, toegevoegd aan de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Overlegplatform voor de informatieveiligheid (BELNIS) - Rol - Samenstelling - Werking

gegevensbescherming
computercriminaliteit

Chronologie

18/6/2012Verzending vraag
25/7/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6521 d.d. 18 juni 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2005 is het overlegplatform voor de informatieveiligheid (BELNIS) opgericht. In het platform komen maandelijks de verschillende instellingen die actief zijn op het vlak van informatieveiligheid bijeen om aanbevelingen uit te werken over verschillende onderwerpen in het kader van de informatieveiligheid. BELNIS wordt voorgezeten door uzelf terwijl het secretariaat door Fedict verzekerd wordt.

Mijn vragen aan de geachte staatssecretaris zijn:

1) Hoe beschrijft en evalueert u de rol van BELNIS?

2) Welke instellingen zijn vertegenwoordigd in de maandelijkse BELNIS-bijeenkomsten? Zijn die steeds de dezelfde?

3) Welke verschillende werkgroepen zijn in de schoot van BELNIS actief? Welke instellingen maken deel uit van deze werkgroepen? Hoeveel keer komen de werkgroepen samen?

4) Wordt BELNIS ook bijeengeroepen naar aanleiding van een cyberincident, -aanval of -intrusie? Hoeveel keer is dit reeds gebeurd? Worden alle partijen uitgenodigd?

5) Bestaan er plannen om ook in de zomermaanden BELNIS-bijeenkomsten te organiseren?

Antwoord ontvangen op 25 juli 2012 :

  1. BELNIS stelt de federale instellingen in staat om te overleggen over de nationale uitdagingen op het vlak van informatieveiligheid en over de wenselijke initiatieven in dit domein. BELNIS is de enige instantie die de actoren op het terrein in staat stelt elkaar te ontmoeten. Een van de realisaties van BELNIS was de uitgave, in 2007, van een witboek met voorstellen voor een coherent informatieveiligheidsbeleid, dat de aanzet gaf tot de oprichting van een Computer Security Incident Response Team (CERT.be).

  2. Permanente leden: Beleidscel van het minister/staatsecretaris bevoegd voor de informatisering van de State, Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, Nationale Veiligheidsoverheid, Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, Federal Computer Crime Unit, Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (min. Defensie), Federale Overheidsdienst (FOD) Economie, Fedict, Crisiscentrum (FOD Binnenlandse Zaken), Staatsveiligheid, POD Wetenschapsbeleid, FOD Justitie, Federaal Parket, College procureurs-generaal, OCAD-OCAM.

    BELNIS kan indien nodig externe experts uitnodigen.

  3. Er bestaat een werkgroep voor de verduidelijking van de procedures voor het beheer van informatieveiligheidsincidenten en meer bepaald van de informatiestroom tussen de slachtoffers, CERT.be, militair CERT, Crisiscentrum, FCCU, BIPT, Parket en internationale instellingen. De werkgroep bestaat uit: FCCU, Fedict, CERT.be, militair CERT, Crisiscentrum, BIPT, FOD Economie, College van procureurs-generaal, Parket. De werkgroep vergadert wanneer nodig. In mei 2012, werd een andere werkgroep opgericht die een voorstel van cyberveiligheidsstrategie voorbereidt.

  4. Nee. BELNIS speelt geen rol in het operationele beheer van veiligheidsincidenten, maar de aanwezige experts bestuderen de incidenten uiteraard.

  5. Een normale vergadering van BELNIS vindt plaats op de tweede dinsdag van september. BELNIS kan indien nodig op elk ogenblik vergaderen en de experts van BELNIS onderhouden contact met elkaar.