Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6518

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 18 juni 2012

aan de minister van Justitie

Gevangenissen - Openbare Centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW's) - Externe hulpverlening - Samenwerking - Stand van zaken

strafgevangenis
gedetineerde
OCMW
reclassering

Chronologie

18/6/2012Verzending vraag
14/11/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6518 d.d. 18 juni 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Openbare Centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW's) staan in voor een heel uitgebreid pakket van sociale dienstverlening aan alle inwoners van hun gemeente. Ook gevangenen kunnen dus een beroep doen op deze diensten, onder andere bij de voorbereiding van hun re-integratie. Deze diensten komen tegemoet aan heel wat vragen van gedetineerden, zeker omdat de eigen voorzieningen van Justitie over het algemeen schromelijk tekort schieten of door een combinatie van begeleiding en rapportage aan de gevangenisdirectie niet de noodzakelijke vertrouwenssfeer waarborgen.

Het komt er op neer om de mogelijkheden zo efficiënt mogelijk te maken. Dit vraagt uiteraard een goed beleid vanuit de gevangenissen ten aanzien van de OCMW's.

Hierover de volgende vragen:

1) In welke gevangenissen en voor gemiddeld hoeveel gedetineerden (per jaar) wordt er begeleiding door een OCMW geregeld?

2) Op welke wijze kan een gedetineerde een beroep doen op de begeleiding van een OCMW? Hoe verloopt deze communicatie en is deze begeleiding een recht of een gunst voor een gedetineerde?

3) Wie leidt binnen de gevangenis deze relatie met de externe hulpverlening? Wie beslist over het toestaan van de begeleiding? Wie volgt ze op en evalueert ze?

4) Hoe wordt deze hulpverlening kwalitatief geëvalueerd? Hoe verloopt deze hulpverlening over het algemeen, zijn er bijzondere aandachtspunten of sterktes of zwaktes?

5) Is er voldoende aanbod van deze hulpverlening om op korte termijn tegemoet te komen aan de vragen van de gedetineerden?

Antwoord ontvangen op 14 november 2012 :

1) Wij kunnen niet beschikken over die informatie, aangezien het gaat om een rechtstreekse relatie tussen de gedetineerden en de Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW's). Wij hebben eventueel en uitsluitend informatie over de bedragen die de OCMW's hebben gestort op de rekening van de gedetineerden in de gevangenis.  

2) tot 5) De aanvraag tot toekenning van hulpverlening aan het OCMW verloopt rechtstreeks tussen de gedetineerden en de OCMW's. Beklaagden en veroordeelden moeten die aanvraag alleen indienen. Geïnterneerden kunnen hierbij eventueel worden geholpen door een maatschappelijk werker van de psychosociale dienst van de gevangenissen.

De gedetineerde wordt aan geen andere beperkingen van zijn politieke, burgerlijke, sociale, economische of culturele rechten onderworpen dan deze die uit de strafrechtelijke veroordeling of uit de vrijheidsbenemende maatregel voortvloeien, deze die onlosmakelijk met de vrijheidsbeneming verbonden zijn en deze die door of krachtens de wet worden bepaald. Gedetineerden hebben dus het recht om aan het OCMW maatschappelijke hulpverlening vragen. De hoven en rechtbanken hebben reeds meermaals bevestigd dat gedetineerden niet uitgesloten worden van maatschappelijke hulpverlening.

Vragen over de toekennings- en evaluatiecriteria en de registratieprocedure kunt u stellen aan de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid.