Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6367

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 31 mei 2012

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Handipas - Eénloketfuncties (Single point of contact) - Openbaar vervoer - Mantelzorgers - Stand van zaken - Budget

mantelzorg
faciliteiten voor gehandicapten
integratie van gehandicapten

Chronologie

31/5/2012Verzending vraag
27/7/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6367 d.d. 31 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De staatssecretaris presenteerde recent zijn plannen om de levenskwaliteit van personen met een handicap te verbeteren, onder andere:

- de Handipas, een pasje dat voorrang kan geven of kortingen bij concerten, in cinemazalen, of op het openbaar vervoer;

- Het idee om één loket per regio te creëren waar een persoon met een handicap terecht kan voor al zijn vragen (werk, school, wonen, sport,…).;

- Meer mogelijkheden voor de mantelzorgers (combinatie werk, pensioenen,…);

- De toegankelijkheid van het openbaar vervoer verbeteren.

Stuk voor stuk schitterende initiatieven, waarbij de geachte staatssecretaris op mijn volle steun kan rekenen. Ik hoop alleen dat ze vanwege de budgettaire restricties en gezien de transversale aard van deze materies - de uitvoering berust in grote mate bij andere departementen/overheden - niet louter bij een plechtige aankondiging zullen blijven.

Hierover de volgende vragen:

1) Wat is de stand van zaken met betrekking tot de concretisering van de Handipas? Welke mogelijkheden liggen er reeds vast? Welke mogelijkheden worden er nog gepland? Is hierover al een akkoord of verbintenis gesloten met de bevoegde overheden en de verschillende betrokken departementen?

2) Hoeveel kost de maatregel en wie financiert hem? Komt dit uit de begroting van de geachte staatssecretaris of moeten de verschillende overheden en departementen dat met eigen middelen financieren? Wanneer denkt de minister de eerste handipassen te kunnen uitdelen?

3) Zijn er al akkoorden gesloten met de regio's over de éénloket functies? Wie zal dat financieren? Welke rol is hier weggelegd voor de staatssecretaris en de federale staat? Wanneer denkt de geachte staatssecretaris dat die loketten operationeel zullen zijn? Hoe sluiten die maatregelen aan bij de plannen van onder andere Vlaams minister Schauvliege in verband met de kansenpas?

4) Welke concrete maatregelen heeft de geachte staatssecretaris in gedachte met betrekking tot de mantelzorgers? Heeft hij hieromtrent al gesprekken gehad met de minister van Werk? Met welke resultaten?

5) Op welke wijze zal de geachte staatssecretaris de verschillende vervoersmaatschappijen aanmoedigen om hun toegankelijkheid te verbeteren? Heeft hij daarvoor ook financiële middelen beschikbaar? Heeft hij hierover al gesprekken gevoerd met de bevoegde federale en regionale ministers en met de vervoersmaatschappijen in kwestie? Met welk resultaat?

6) Kortom, hoe concreet zijn die voorstellen? Zijn die maatregelen budgettair onderbouwd? In welke mate bestaan hierover bindende akkoorden? Met andere woorden, op welke wijze zal de geachte staatssecretaris verzekeren dat de bevoegde ministers hun plichten en beloftes nakomen?

Antwoord ontvangen op 27 juli 2012 :

De onderwerpen die het geachte lid ter sprake brengt, liggen mij echt na aan het hart. Ik wil dan ook alles in het werk stellen om zo snel mogelijk resultaat te bereiken.

Het federale regeerakkoord van 1 december 2011 voorziet in het vergroten van de integratie in de samenleving van personen met een handicap en het ondersteunen van een transversaal handicapbeleid door de federale regering, overeenkomstig de voorschriften van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap. Deze elementen zijn tevens opgenomen in mijn algemene beleidsnota van 20 december 2011.

Als voorzitter van de interministeriële conferentie “Personen met een handicap” heb ik bijgevolg de door u aangehaalde onderwerpen op de agenda van de plenaire vergadering van 22 mei 2012 gezet, de eerste vergadering van deze IMC sinds de vorming van de nieuwe federale regering.

De IMC heeft ondermeer beslist:

Het is dan ook nog te vroeg te antwoorden op de concrete vragen van het geachte lid. Al deze kwesties zullen aangesneden worden in de IMC-werkgroepen, op een transversale manier en in overleg met de deelgebieden.

Wat de vraag over de mantelzorgers betreft: het platform “Mantelzorgers” buigt zich momenteel, met mijn ondersteuning, over drie thema’s: de definitie van zware zorgbehoevendheid, de definitie van mantelzorger, en een kadaster voor de verschillende officiële teksten (zowel van de federale regering als van de regeringen van de deelgebieden) die over deze aangelegenheden kunnen gaan. Bedoeling is in de loop van 2012 concrete voorstellen te kunnen formuleren.