Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6313

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 24 mei 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Geneesmiddelenverbruik - Opvolging - Monitoring - Rol verpleegkundigen - Competenties - Instrumenten

geneesmiddel
verplegend personeel
ziekenhuis
sociale voorzieningen
Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten
inspectie van geneesmiddelen

Chronologie

24/5/2012Verzending vraag
16/10/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6313 d.d. 24 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een recente doctoraatsstudie van Tinne Dilles (Universiteit Antwerpen) wijst op het grote belang dat verpleegkundigen zouden kunnen spelen in de opvolging van het geneesmiddelengebruik. Dit gebeurt momenteel veel te weinig, zodat de mogelijke ongewenste effecten en bijwerkingen van medicatie grotendeels aan de aandacht ontsnappen. Daarbij stelde dit onderzoek vast dat (1) de verpleegkundigen dit in meerderheid als belangrijk vinden en accepteren als een onderdeel van hun werkpakket maar (2) dat ze over te weinig competenties ter zake beschikken. Daarvoor werd ondertussen een instrument ontwikkeld, de zogenaamde "trigger tool", dat bij de monitoring van de effecten van medicamenten erg behulpzaam zou zijn. Hoewel dit onderzoek zich toespitste op woonzorgcentra, lijkt een veralgemening van deze conclusies plausibel.

Hierbij de volgende vragen:

1) Beaamt de geachte minister dat zich een probleem stelt bij een nauwkeurige monitoring van het medicatiegebruik van onder andere patiënten in ziekenhuizen?

2) Hoe evalueert en apprecieert zij de conclusies van het desbetreffende doctoraatsonderzoek, waarbij verpleegkundigen als belangrijke actoren voor een adequate monitoring worden bestempeld maar tegelijkertijd dat het hen onder andere aan competenties en instrumenten ontbreekt?

3) Kent de geachte minister het instrument "trigger tool", dat bij dergelijke monitoring erg behulpzaam zou zijn? Beaamt zij het nut van dit instrument? Werd/wordt hieromtrent een beleid voor verspreiding gevoerd?

4) Overweegt de geachte minister andere beleidsmaatregelen in verband met een meer optimale monitoring van het geneesmiddelengebuik bij residentiële opvang?

Antwoord ontvangen op 16 oktober 2012 :

Binnen mijn diensten worden er verschillende projecten en initiatieven ontwikkeld en gerealiseerd om de kwaliteit van de zorg aan de patiënten continu te verbeteren. Hiervoor beogen we een multidisciplinaire aanpak van de zorg, daar het duidelijk is dat de competenties van de verschillende zorgverstrekkers complementair zijn.  

Het hoge aantal ziekenhuisopnames en verlengde verblijven ligt aan de basis van ons beleid, dat bijzondere aandacht aan de kwaliteit en veiligheid van de geneesmiddelentherapie besteedt. 

1.

2.

3.

4.

Meer info vindt men op www.mfc-cmp.be en www.patent-safety.be.