Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6266

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 16 mei 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Politie - Identificatieprocedures - Fouten - Maatregelen

politie
gemeentepolitie
misdaadbestrijding
gerechtelijk onderzoek

Chronologie

16/5/2012Verzending vraag
4/9/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6266 d.d. 16 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent berichtten de media dat bij de identificatie van een homejacker, de vermoedelijke dader werd vrijgesproken omwille een blunder van de politie tijdens de identificatie. De vermoedelijke dader droeg een bril en bij het voorleggen van foto's van mogelijke daders voor identificatie door het slachtoffer, legde men vijftien foto's voor, waarbij er maar één foto van een brildrager. Het slachtoffer identificeerde de brildrager, maar omdat de procedure voor identificatie niet correct verliep, werd de vermoedelijke dader meteen vrijgesproken.

1) Bestaan er gedetailleerde, heldere richtlijnen voor de politie inzake dergelijke identificatieprocedures?

2) Hoe verklaart de minister dat bij deze identificatie de procedure niet correct werd toegepast, met als gevolg dat de vermoedelijke dader meteen werd vrijgesproken? Wie draagt hiervoor de aansprakelijkheid?

3) Werd de aansprakelijke politiebeambte hiervoor gestraft? Zo ja, met welke straf? Zo niet, hoe kan dergelijke ernstige beroepsfout zonder gevolg blijven?

4) Hoeveel dergelijke fouten worden er gemiddeld voor de voorbije jaren, jaarlijks gemaakt?

5) Welke maatregelen plant de minister om dit soort euvels in de toekomst te vermijden?

Antwoord ontvangen op 4 september 2012 :

1) Sinds 2005 bestaat er een nationale geharmoniseerde cursustekst inzake "Keuzeconfrontatie". Deze cursustekst wordt als basis gebruikt in alle basisopleidingen, voortgezette en functionele opleidingen in alle politiescholen. Zij is beschikbaar op de intranet-site van de politie en aldus toegankelijk voor elke politieambtenaar. Zij wordt op regelmatige basis geactualiseerd via een (nationale) content manager, expert binnen de federale gerechtelijke politie. In deze cursustekst en in de opleidingen wordt in extenso en zeer gedetailleerd getraind op en de aandacht gevestigd op de fouten bij herkenningen, de opmaak van persoonsbeschrijvingen en foto's, de organisatie en het praktisch uitvoeren van de keuzeconfrontatie (opsporingsconfrontatie, bewijsconfrontatie - enkelvoudige en meervoudige - in persoon en met foto's), de aandachtspunten voor het proces-verbaal en verhoor en de check-list voor persoonsbeschrijvingen. 

2 en 3) Ik beschik niet over concrete informatie met betrekking tot het dossier waarnaar wordt verwezen. Ik ga ervan uit dat het hier gaat om een gerechtelijk dossier, dat wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie. Ik kan dan ook niet oordelen of een fout werd begaan en of een straf aangewezen is. 

4) Ik beschik niet over informatie over het aantal fouten dat in dergelijke situaties wordt begaan.  

5) Ik verwijs naar mijn eerste antwoord. De richtlijnen en procedures zijn nationaal en individueel gekend. Aandachtsvestiging via de normale communicatiekanalen (infonieuws, infolegis, enz.) en tijdens de opleiding is een continu gegeven binnen het politiewerk.