Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6214

van Willy Demeyer (PS) d.d. 7 mei 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Bewakingscamera's - Toegang tot de beelden - Politie - Kosteloosheid - Uitwerking en onderzoek van een voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's

opnameapparaat
Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
videobewaking
politie
gemeentepolitie
beveiliging en bewaking

Chronologie

7/5/2012Verzending vraag
17/7/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6214 d.d. 7 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

In het kader van de maatregelen voor een grotere veiligheid in het openbaar vervoer in Brussel werd op de Ministerraad van 20 april 2012 een voorontwerp van wet met het oog op de wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's in eerste lezing goedgekeurd. De wijziging beoogt de rechtstreekse en kosteloze toegang van de lokale en federale politiediensten tot de beelden van de camera's die op het net van de openbare vervoersmaatschappijen geïnstalleerd zijn.

In de Kamercommissie voor de Binnenlandse Zaken heeft de minister op 18 april 2012 overwogen om een bijkomende bepaling op te nemen waardoor die kosteloosheid via een koninklijk besluit kan worden uitgebreid tot andere plaatsen, bijvoorbeeld de havens (Kamer, CRIV 53COM456, p. 18). De minister antwoordde op een vraag over een contract tussen de firma E-Port en de federale politie dat door de pers aan het licht werd gebracht in oktober 2011. Het bleek dat de onderneming de federale politie jaarlijks een factuur van 530.000 euro toezond voor de toegang tot de beelden van de camera's die op haar site waren geïnstalleerd.

In dat verband stel ik me vragen bij de praktijk dat een onderneming de politie de toegang tot de beelden van haar camera's factureert.

1) Heeft de minister, in het kader van het huidige voorontwerp van wet, een doorlichting van de situatie gevraagd? Zo ja, wat zijn de resultaten ervan?

2) Betreft het een gangbare praktijk? Welk bedrag vertegenwoordigen die contracten in het totaal voor de staatsbegroting? Welke zijn de belangrijkste betrokken bedrijven? Hoe komen de contracten tot stand?

3) Wat de Nationale maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) betreft: zullen er voortaan een of meerdere politieagenten worden gedetacheerd om voor het Security Operation Center (SOC), de dienst die de 3300 bewakingscamera 's van het net controleert, te werken, of zullen de ambtenaren van het SOC de gevraagde beelden aan de politie blijven bezorgen?

Antwoord ontvangen op 17 juli 2012 :

Vooreerst zou ik willen stellen dat de camerawet, vanaf de goedkeuring ervan in 2007, uitdrukkelijk voorzag in de onvoorwaardelijke toegang van de politiediensten tot de opgenomen beelden, in het kader van hun opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie. Als het voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen betreft, zijn de personen die verantwoordelijk zijn voor de verwerking verplicht om hen de beelden over te dragen wanneer zij die opvragen, zelfs zonder gerechtelijk mandaat. Het is de toegang in real time die vragen deed rijzen en daarom werd een voorontwerp van wet opgesteld om de politiediensten in staat te stellen eveneens in real time toegang te hebben tot de beelden van de openbare vervoersmaatschappijen of in de nucleaire sites die bij een in de ministerraad beraadslaagd koninklijk besluit worden bepaald.

1. en 2. Ik heb geen kennis van andere gevallen waar de politie gebonden was aan een contract zoals het contract met E-Port.

3. Als er thans sprake is van overdracht van beelden naar de politie, dan betreft het opgenomen beelden en geen overdracht in real time. Dit wetsontwerp streeft ernaar de politiediensten in staat te stellen om vanuit hun eigen lokalen de beelden in real time te bekijken. De bepalingen en voorwaarden van deze overdracht van beelden moeten echter, na overleg met alle betrokken diensten, nog worden omschreven in een koninklijk besluit.