Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6198

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 4 mei 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Douane - Boekhoudsysteem - Falen van computerprogramma

douane
toepassing van informatica
elektronische overheid
belastingadministratie

Chronologie

4/5/2012Verzending vraag
24/7/2013Rappel
24/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-6198 d.d. 4 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Tussen 2008 en 2010 betaalde België 126 miljoen euro aan douanerechten ten voordele van de Europese Unie. Deze som bleek helemaal niet verschuldigd en werd betaald omdat het computerprogramma faalde. Het gaat hier over het PLDA, een systeem van automatische inning van douanerechten. Gelukkig werd deze fout opgemerkt door de douane zelf, zij het in extremis.

De Europese Unie (EU) beaamt deze foute storting, maar wil de ten onrechte geïnde bedragen niet zomaar terugstorten. Zoals een strenge schoolmeester berispt de EU ons land omwille van een aanhoudend geknoei en systematische flaters in de douaneboekhouding. Een brief vanwege de directeur-generaal Begroting van de EU stelt letterlijk "… dat de Belgische autoriteiten blijven falen in het nakomen van hun verplichtingen". De fout die de onterechte stortingen veroorzaakte werd ondertussen uit het systeem verwijderd.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe verklaart de minister de slechte reputatie van onze douane bij de EU-instellingen?

2) Kan hij momenteel verzekeren dat de systemen die zorgen voor automatische inningen en betalingen voor 100% correct en adequaat functioneren?

3) Betaalde de EU ondertussen de onterecht geïnde sommen terug?

4) Vindt de minister het normaal en betamelijk dat de EU zich de rechten toe-eigent om onterecht geïnde inkomsten enkel na het vervullen van voorwaarden - hoe terecht ook - terug te storten? Zo ja, op welke basis steunt deze handelswijze? Zo niet, zal hij, of eventueel de regering, de EU hieromtrent kritisch aanspreken?

Antwoord ontvangen op 24 september 2013 :

1. De reputatie van onze douanediensten bij de Europese Unie-instellingen is positief. De Administratie werd recentelijk nog gefeliciteerd voor haar werkzaamheden tijdens het Belgische Voorzitterschap. Mijn Administratie werkt nauw samen met de Europese instellingen.  

Het is de normale gang van zaken dat, wanneer een dergelijke som door een Lidstaat van de Europese Unie wordt teruggevraagd, de nodige bewijzen worden geleverd om aan te tonen dat dit probleem opgelost is en dat het huidige boekhoudsysteem voldoende stabiel en transparant is om te voorkomen dat dergelijke problemen zich in de toekomst zouden herhalen.

2. De onvolkomenheid vindt haar oorsprong bij de annulatie en vervanging van de douane-aangiften: een foutieve aangifte moet, conform de geldende douanewetgeving, eerst geannuleerd worden om vervolgens te worden vervangen. Het in de nieuwe aangifte opgenomen verschuldigde bedrag werd correct vastgesteld, maar de initieel vastgestelde schuld werd hierbij niet geannuleerd.  

Deze onvolkomenheid aan het programma werd sinds 3 december 2010 aangepast. Verschillende testen en controles bevestigden de correcte werking van de herstelde toepassing. 

3. Op 21 juni 2013 heeft de Europese Commissie per brief, gericht aan de Belgische Permanente Vertegenwoordiger bij de Europese Unie, toelating verleend om 126 515 390,08 euro terug te storten. Deze terugbetaling kon uitgevoerd worden, hetzij door rechtsreeks de rekening van de Commissie te debiteren, hetzij door het bedrag in mindering te brengen van de verschuldigde sommen van de Traditionele eigen middelen van de Europese Unie bij een volgende boekhoudstaat.  

Er werd gekozen om het bedrag effectief terug te betalen op 24 juli 2013. 

4. Het is logisch dat de terugbetaling aan een audit werd gekoppeld. Deze audit strekte tot bevestiging van het vastgestelde bedrag en diende om het bewijs te leveren dat de PLDA-applicatie (PaperLess Douane en Accijnzen) betrouwbaar functioneert.