Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6126

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 24 april 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Groep Arco - "Arco-regeling" - Voorkeursbehandeling aandeelhouders - Europese kritiek

bescherming van de consument
aandeel
aandeelhouder
coöperatie
kredietinstelling
garantie van investeringen

Chronologie

24/4/2012Verzending vraag
23/5/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6126 d.d. 24 april 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De manier waarop de aandeelhouders van Arco destijds volledige garanties kregen, was een staaltje van schaamteloze zelfbediening. Het ACV schakelde destijds premier Leterme in om een onwaarschijnlijke constructie op poten te zetten: vliegensvlug werd nog een koninklijk besluit opgesteld en ondertekend waardoor de aandelen van Arco plots geen aandelen meer waren, maar spaarboekjes, zodat ze onder het Bijzonder Waarborgfonds vallen. Dat betekende dat de overheid al het geld moet terugbetalen dat de coöperanten van Arco bij een vereffening zouden verliezen. Dat is doorgedrukt onder PS-achtige chantage: als Arco zijn zin niet kreeg, zou het alle 800 000 aandeelhouders van bank laten veranderen. Die zaten bij Dexia, en dat kon zich zo'n verlies niet veroorloven… Normaal gezien had zo'n zelfbediening van de eigen zuil moeten volstaan om de regering te laten vallen. Maar de regering was al ontslagnemend, en ze maakte daar schaamteloos misbruik van. Enkele dagen geleden heeft de Europese Commissie het schandaal ontdekt. De Commissie noemt dit "onwettige staatssteun" en ze wijst op het marktverstorend effect. De Commissie vindt het vreemd dat Arco nog tot de waarborgregeling is toegelaten toen al duidelijk was dat Arco geliquideerd zou worden, en dat terwijl Arco nauwelijks een financiële bijdrage aan het stelsel heeft geleverd.

De Europese Commissie heeft er vreemd genoeg niet op gewezen dat deze voorkeursbehandeling voor Arco sinds de goedkeuring van Protocol nr. 12 bij het Verdrag ter bescherming van de rechten van de mens ook een schending van een mensenrecht is. Vroeger was een schending van het gelijkheidsbeginsel enkel een schending van een mensenrecht indien het betrekking had op één van de opgesomde rechten in het EVRM. Door Protocol nr. 12 wordt iedere overtreding van het gelijkheidsbeginsel automatisch een schending van de mensenrechten. Dus ook de regeling die de aandeelhouders van Arco bevoordeelt tegenover andere aandeelhouders.

1) Gaat de geachte minister, gezien deze Europese kritiek, de voorkeursbehandeling voor aandeelhouders van Arco ongedaan maken?

2) Is de geachte minister voorbereid op een klacht wegens schending van het gelijkheidsbeginsel en schending van een mensenrecht onder de bepalingen van Protocol nr. 12?

Antwoord ontvangen op 23 mei 2012 :

1. Ik verwijs het geachte lid naar mijn antwoord op vragen nr. 10906 van de heer Jan Jambon en nr. 10908 van de heer Hagen Goyvaerts tijdens de Kamercommissie Financiën en Begroting van 17 april 2012.

2. De natuurlijke personen die vennoten zijn van erkende coöperatieve vennootschappen en de vennoten van andere soorten vennootschappen bevinden zich niet in vergelijkbare situaties. Ze worden immers anders behandeld op fiscaal vlak en ook hun mogelijkheden om ondermeer uit de vennootschap te treden of deel te nemen in de winst, zijn verschillend. De verschillende behandeling van deze twee categorieën van personen berust dus op objectieve criteria en is bijgevolg verantwoord.