Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6084

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 20 april 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Israël - Weigering toegang tot het land - Samenstelling van de personenlijst - Luchtvaartmaatschappijen - "Welcome to Palestine"

Israël
Palestijnse kwestie
Palestina

Chronologie

20/4/2012Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-6085

Vraag nr. 5-6084 d.d. 20 april 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op zondag 15 april beschikten een zestigtal actievoerders over een geldig ticket bij SN Brussels voor een vlucht naar Tel Aviv, teneinde deel te nemen aan de internationale actie "Welcome to Palestine".

Ze geraakten echter niet verder dan de inkomhal van de luchthaven van Zaventem. De Israëlische autoriteiten hadden immers een lijst doorgespeeld aan de luchtvaartmaatschappij met de namen van de mensen die ze zouden weigeren om het Israëlische grondgebied te betreden. Dat is op zich niet zo vreemd, het gebeurt wel vaker dat een (immigratiedienst van een) land een naam doorgeeft aan een luchtvaartmaatschappij met de melding dat deze het land niet in mag. De vraag is hier hoe de Israëlische autoriteiten erin geslaagd zijn om net alle activisten eruit te pikken. Volgens de organisator van de actie bestond er zelf bij de organisatie geen deelnemerslijst.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe verklaart de minister dat de Israëlische autoriteiten er exact in slaagden om er net alle activisten uit te pikken? Vindt hij dit dan niet verdacht en rijzen hier geen sterke vermoedens dat deze informatievergaring op illegale wijze gebeurde? Heeft hij de Israëlische autoriteiten hierover ondervraagd en zo ja met welk resultaat? Zo neen, is hij bereid om dit alsnog te doen?

2) Waren er contacten tussen de Belgische en de Israëlische autoriteiten voor, tijdens en na deze acties? Wat werd daarbij besproken? Hebben de Belgische autoriteiten actief meegewerkt bij de identificatie van de activisten? Was er een vraag vanuit Israël om dit te doen?

3) Welke afspraken bestaan er tussen België en Israël over het weigeren van de toegang van landgenoten tot het grondgebied? Moet dit officieel worden verantwoord? Bestaan er mogelijkheden voor de gedupeerden om een bezwaar in te dienen bij bijvoorbeeld Buitenlandse Zaken?

4) Kan de minister ons verzekeren dat er geen identificatiegegevens van vreedzame actievoerders, aan vreemde mogendheden wordt doorgegeven? Is de Staatsveiligheid op de hoogte van deze restricties en worden de democratische spelregels hier gerespecteerd?