Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5982

van Bart Laeremans (Vlaams Belang) d.d. 23 maart 2012

aan de minister van Justitie

Salafisme - Terreur - Maatregelen

islam
religieus conservatisme
extremisme
terrorisme
radicalisering

Chronologie

23/3/2012Verzending vraag
22/8/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5982 d.d. 23 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

"Muriel Degauque, la femme qui a commis un attentat suicide en Irak en 2005. Degauque était une Belge convertie qui s'était mariée avec Issam Goris, lui aussi converti et salafiste. Ils ont vécu pendant des années une vie ordinaire, teintée de religion, jusqu'à leur départ pour l'Irak." dixit Le Soir van 14 maart 2012. Twee westerlingen die door salafisten werden bekeerd en zodanig werden geïndoctrineerd dat ze terrorist werden…

1) Zijn er nog andere gevallen gekend van Belgische onderdanen, al dan niet salafisten, die naar Irak, Afghanistan of Pakistan trokken om zich daar bij terreurgroepen aan te sluiten en/of een opleiding te krijgen?

2) Worden er maatregelen genomen tegen moslims die zich naar deze landen begeven met het kennelijke doel contact te zoeken met terreurgroepen? Worden deze systematisch in het oog gehouden? Men kan zich nauwelijks voorstellen dat mensen daar gewoon op vakantie zouden gaan.

3) Waarom werd niet reeds in 2005, na de zelfmoordaanslag van Degauque, alarm geslagen over de gevaarlijk groeiende invloed van het salafisme? Waarom heeft men gewacht tot er een aanslag in eigen land gepleegd werd?

Antwoord ontvangen op 22 augustus 2012 :

1)     De Veiligheid van de Staat heeft inderdaad kennis van meerdere gevallen van Belgische onderdanen die naar Afghanistan, Pakistan en Irak zijn vertrokken om er in trainingskampen opleidingen te volgen. 

2)     De Veiligheid van de Staat volgt de personen op, waarvan ze weet dat ze naar deze gebieden vertrokken zijn. Om redenen van vertrouwelijkheid kunnen we hierover uiteraard niet uitweiden.

3)     Er moet opgemerkt worden dat de Veiligheid van de Staat reeds vóór 2005 op het salafisme als extremistische stroming werkte. Het is evenwel zo dat de media pas later hun aandacht gericht hebben op het salafisme.