Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5861

van Liesbeth Homans (N-VA) d.d. 15 maart 2012

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Ex-daklozen - Installatiepremie - Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn - Aantal - Evolutie

dakloze
recht op huisvesting
OCMW

Chronologie

15/3/2012Verzending vraag
25/5/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5861 d.d. 15 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een dakloze die een woonst vindt en hierdoor zijn hoedanigheid van dakloze verliest, heeft (eenmalig) recht op een installatiepremie via het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Vroeger konden enkel leefloongerechtigde daklozen hierop aanspraak maken. Sinds de tweede helft van 2004 komen ook daklozen met een vervangingsinkomen of een inkomen lager dan een grensbedrag (het leefloonbedrag, vermeerderd met 10 %) in aanmerking.

1) Kunt u mij zeggen hoeveel ex-daklozen de afgelopen jaren een installatiepremie ontvingen? Graag een uitsplitsing per jaar (vanaf 2005 tot heden) en per gewest, indien mogelijk ook per gemeente. Graag ook telkens het uitgekeerde bedrag per jaar en per gewest/gemeente.

2) Kunt u mij ook de evolutie meedelen van het aantal daklozen dat een voor 100% gesubsidieerd leefloon heeft genoten? Graag vanaf 2000 tot heden en per gewest/gemeente. Graag ook telkens het percentage voormalige daklozen ten opzichte van de totale leefloonpopulatie vermelden.

Antwoord ontvangen op 25 mei 2012 :

1. Als bijlage (werkblad 1) vindt u voor de jaren 2005-2011 en per OCMW het aantal personen voor wie een installatiepremie werd betoelaagd, als ook de door de Staat uitgekeerde bedragen. 

2. Als bijlage (werkblad 2) vindt u voor de jaren 2000-2011 en per OCMW het totaal aantal leefloonbegunstigden, alsook het aantal leefloonbegunstigden die hun hoedanigheid van dakloze hebben verloren en voor wie de terugbetaling door de Staat aan 100 % gebeurde.

De door het geachte lid gevraagde gegevens werden haar rechtstreeks meegedeeld. Gelet op de aard ervan worden zij niet gepubliceerd, maar liggen zij ter inzage bij de griffie van de Senaat.