Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5852

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Namaakgeneesmiddelen - Handel - Bestrijding

geneesmiddel
namaak
zwarte handel
douane
elektronische handel
toeleveringsketen

Chronologie

12/3/2012Verzending vraag
31/5/2012Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5853

Vraag nr. 5-5852 d.d. 12 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs oogstte men bij een wereldwijde actie tegen namaakgeneesmiddelen in 81 landen ruim 2,4 miljoen valse medicamenten. Ook in België onderschepte de douane 116 van die pakketjes met tienduizenden namaaktabletten, capsules enzovoort. Toch stellen Douane en Accijnzen dat deze handel hand over hand toeneemt. De redenen zijn divers: het gemak van het internet, de schaamte om in een gewoon circuit te kopen (bijvoorbeeld Viagra), een lagere kostprijs...

Hierover de volgende vragen:

1) Beaamt de minister dat de handel in illegale geneesmiddelen uitdijt wegens onder andere het internet en dat de bestrijding daarvan complex en beweeglijk moet zijn?

2) In welke mate is de bestrijding van de illegale handel in geneesmiddelen een prioriteit voor de minister? Wie coördineert de bestrijding en hoe evalueert hij/zij het succes van deze aanpak?

3) Op welke wijze werken de diensten van politie en Douane en Accijnzen hier samen? Hoe evalueert de minister die samenwerking, welke pijnpunten kan zij hierin duiden en hoe kan ze deze samenwerking optimaliseren?

4) Voorziet de minister hieromtrent bijkomende, speciale of nieuwe maatregelen, instrumenten of plannen?

Antwoord ontvangen op 31 mei 2012 :

  1. De handel via het internet groeit exponentieel. De op het internet gekochte goederen moeten nog steeds getransporteerd en eventueel ingevoerd worden. Dit gebeurt vooral via postpakketten. De douane merkt dat het aantal postpakketten stijgt, en dat de inhoud ervan in meer dan de helft van de gevallen gekocht is op het internet. De handel via het internet en de invoer van illegale medicijnen, in de vorm van namaak of zonder vergunning, vertoont dezelfde trend.

  2. Het operationeel plan Douane en Accijnzen 2011 (IP 1.R.2.4) zette de uitvoering voort van het “Actieplan 2009-2010”, opgesteld door de toenmalige Staatssecretaris voor de coördinatie van de strijd tegen de fraude. Dit gebeurde door onder meer samen te werken in de strijd tegen nagemaakte geneesmiddelen. Het resultaat van deze strijd wordt geïllustreerd door het aantal door de douane tegengehouden zendingen wegens een schending op een intellectueel eigendomsrecht: 16 195 eenheden (pillen of tabletten) in 2009, 10 660, in 2010 en 16 913 in 2011. Deze cijfers houden geen rekening met de geneesmiddelen die door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in beslag werden genomen op basis van haar eigen wetgeving (invoermachtigingen).

  3. De eerstelijnsdiensten van de douane doen controle bij de goederenbehandelaars. Indien er illegale geneesmiddelen zonder vergunning of nagemaakte geneesmiddelen worden aangetroffen, wordt hoofdzakelijk samengewerkt met het FAGG. Dit is voornamelijk het geval wanneer het gaat over grote zendingen, georganiseerde fraude of indien er personen kunnen geïdentificeerd worden die deze invoer begeleiden. Bij namaakgeneesmiddelen kan de douane de vaststelling ook zelf afhandelen.

  4. De douane is bezig met de oprichting van de cel “Cybersquad”. Deze cel moet de verkoop op het internet in kaart brengen en risicoprofielen opstellen voor de eerstelijnsdiensten die die invoer gaan controleren. Deze cel zal tevens als doel hebben de verkopers van onder andere illegale geneesmiddelen te identificeren en websites te sluiten op het internet. Dit zal gebeuren in samenwerking met andere Europese douanediensten. Tenslotte kan nog gemeld worden dat er regelmatig nationale en internationale operaties worden gehouden die de problematiek van illegale medicijnen in kaart moet brengen en waaraan de douane systematisch deelneemt.