Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5826

van André du Bus de Warnaffe (cdH) d.d. 5 maart 2012

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW ) - Duurzaam energie- en milieubeheer - Projecten - EMAS-certificaat - Eventuele verkrijging

Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers
energiebesparing
energieaudit
ecologische voetafdruk

Chronologie

5/3/2012Verzending vraag
23/4/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5826 d.d. 5 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

De bestuursovereenkomst 2010-2012 van de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW) wijdt een volledig hoofdstuk aan het duurzame energie- en milieubeheer door de RKW.

De RKW verbindt zich ertoe zijn verbruik van energie en natuurlijke hulpbronnen en de impact op het milieu van zijn dagelijkse werking (organisatie, werkmethodes), van zijn aankopen, werkzaamheden en uitrusting te onderzoeken en te verbeteren, met inachtneming van zijn budgettaire middelen.

1) Welke resultaten heeft de RKW behaald op het vlak van duurzaam energie- en milieubeheer?

2) Heeft de RKW zijn energieverbruik teruggeschroefd?

3) Gebruikt de RKW groene energie?

4) Gebruikt de RKW ecologische schoonmaakmiddelen?

5) Worden nog andere projecten overwogen?

6) Is de RKW van plan het EMAS-certificaat (Eco-Management and Audit Scheme) te behalen naar het voorbeeld van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP)?

Antwoord ontvangen op 23 april 2012 :

In antwoord op uw vragen, gelieve hieronder de gewenste informatie te vinden.

1) De Rijksdienst doet al enkele jaren inspanningen op gebied van duurzaam energiebeleid en milieubescherming.

Op volgende domeinen werden reeds realisaties verwezenlijkt.

De Rijksdienst gebruikt papier met het FSC-label (product afkomstig uit verantwoord en duurzaam beheerde bossen) of gerecycleerd papier voor documenten en enveloppen voor extern of intern gebruik.

De eerste etappes van een globaal project tot beperking van het papierverbruik werden verwezenlijkt:

- drastische beperking van interne mededelingen op papier (doorsturen van documenten, publiceren van algemene memo’s, omzendbrieven, berichten in verband met kandidaturen, onderrichtingen voor de organisatie van het werk,…) door intensief gebruik van het intranet en e-mail;

- drastische beperking van de werkdocumentatie op papier door de ingebruikname van de eerste modules van de gegevensbank Famipedia.

Stelselmatig overgaan tot aankoop van onderhoudsproducten met eco-label.

De verouderde reprografie-uitrusting werd vervangen door een toestel met ozonfilteringssysteem zodanig dat er een bescherming is tegen chemische risico’s én met een systeem voor de afvoer van de ovenwarmte en de lijmgeur.

Bij vernieuwen van het wagenpark wordt stelselmatig overgegaan tot energiezuinige wagens met lage CO2-uitstoot;

Bij de renovatie van het hoofdgebouw (Brussel) werden heel wat energievriendelijke investeringen in het project opgenomen: een actieve binnengevel die in combinatie met koelplafonds de behoefte aan verwarming en afkoeling doet verminderen; een warmterecuperatie¬systeem dat een lagere CO2-uitstoot garandeert; verlichting met daglichtregeling (= lager energieverbruik); vernieuwing van de dakisolatie; gebruik van duurzame en ecologische materialen zoals rubber en linoleum.

De renovatiewerken van het provinciaal bureau Luik werden aangevat op basis van opties met het oog op de beperking van de ecologische voetafdruk van de Rijksdienst op het milieu en zijn energieverbruik: ventilatiegroep met warmtewisselaar, isolatie van de verwarmingskokers, verwarmingsketel met hoge energieproductie, isolatie van het dak van de cafetaria en vloerbekleding in ecologische materialen.

Het dak van het provinciaal bureau van Brugge werd geïsoleerd met ecologische materialen.

Een stelselmatig beheer van de afvalstromen (sorteren papier, glas en PMD in specifieke afvalbakken) is georganiseerd.

Er worden meetindicatoren opgemaakt om de evolutie te volgen van het energie-, water- en papierverbruik.

2) In het gebouw Trierstraat 9 te Brussel werd eind 2011 een energie-audit uitgevoerd. Er worden enkele aanbevelingen voorgesteld die het energieverbruik zouden helpen te drukken. In andere gebouwen (PB Brugge, Trierstraat 70 Brussel, PB Luik) werden de initiatieven tot beperking van het verbruik afgerond in 2011 of zullen in 2012 afgerond worden. De vermindering van het verbruik zal pas na enkele maanden van verbruik kunnen gemeten worden.

3) Voor de gebouwen in Brussel maakt de Rijksdienst deel uit van het kadercontract voor elektriciteit van de Regie der Gebouwen. In dit contract is 10 % groene elektriciteit vereist.

4) Uitgezonderd in Brussel en in één provinciaal bureau (Gent) gebeurt het onderhoud van de lokalen door gespecialiseerde kuisfirma’s die ecologische reinigingsmiddelen gebruiken. De reinigingsproducten voor de burelen in Brussel en Gent moeten voldoen aan de geldende ecologische marktnormen.

5) De meetindicatoren van het energieverbruik worden actief opgevolgd om op grond daarvan problemen te detecteren en alle aanpassingen of verbeteringsvoorstellen te doen die rekening houden met de beschikbare budgettaire middelen.

6) De Rijksdienst neemt deel aan de werk¬groep Logistiek opgezet door het College van de OISZ ter bevordering van synergieën. Die werkgroep is opgesplitst in subgroepen rond de volgende thema's: schoonmaak, Emas-certificaat, technisch personeel. De werkzaamheden van de sub-groepen zijn van start gegaan in het vierde kwartaal 2010. Het verkrijgen van het Emas-certificaat en het daaruit voortvloeiende beheer voor het behoud van dat certificaat, vergen grote investeringen, zowel qua budget als qua beheer van de organisatie en de human resources. De Rijksdienst overweegt de procedure in te zetten voor het verkrijgen van dat certificaat voor het gebouw Trierstraat 70 te Brussel. Dit zou gebeuren bij wijze van proef en onder voorbehoud van een grondige studie van de voorwaarden voor de procedure en de implicaties ervan qua budget en human resources voor de Rijksdienst, en van de synergieën die uiteindelijk tot stand zullen komen.