Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-579

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 16 december 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Fonds voor de Beroepsziekten - Onvolledige cijfers - Verwijdering van de werkvloer wegens zwangerschap

bescherming van moeder en kind
overheidsapparaat
beroepsziekte
Fonds voor de Beroepsziekten
officiële statistiek

Chronologie

16/12/2010Verzending vraag
9/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-579 d.d. 16 december 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens het koninklijk besluit van 2 mei 1995 inzake moederschapsbescherming heeft elke werkgever de verplichting een vrouw niet bloot te stellen aan risico's die gevaarlijk kunnen zijn voor de zwangere vrouw of voor haar foetus. De statistieken hierover vindt men in het jaarverslag van het Fonds voor de Beroepsziekten. Men maakt er een onderscheid tussen de private sector en de ambtenarij. Voor de ambtenarij bespreekt men echter enkel de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten. Jammer genoeg zijn de statistieken hierdoor onvolledig.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Welke diensten vallen niet onder de noemer provinciale en plaatselijke overheidsdiensten?

2. Voor wat betreft de ambtenarij die niet onder de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten valt, kan de minister mij de aanvragen en beslissingen voor verwijdering van de werkvloer wegens zwangerschap meedelen (uitgesplitst per gewest) per jaar en dit sinds 1995?

3. Hoe komt het dat, voor wat betreft de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten binnen het Vlaamse Gewest, er zowel in het jaar 2008 als in het jaar 2009 meer goedkeuringen dan aanvragen tot verwijdering van de werkvloer wegens zwangerschap waren?

4. Sinds 1 januari 2010 wordt bij elke aanvraag geregistreerd voor welke specifieke beroepsziekte een zwangere vrouw de verwijdering van de werkvloer verzoekt. Welke zijn de ziekten die het vaakst worden ingeroepen om een verwijdering van de werkvloer te legitimeren? Graag had ik voor de tien meest voorkomende ziekten de percentages geweten, uitgesplitst per gewest en per sector (publiek of privé).

Antwoord ontvangen op 9 juni 2011 :

1. De bij de Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten (RSZPPO) aangesloten overheidsdiensten staan in artikel 32 van de sarnengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.

Overheidsdiensten die niet in deze opsomming staan, zijn niet aangesloten.

2. Het antwoord op deze vraag behoort tot de bevoegdheid van mijn collega Inge Vervotte, minister van Ambtenarenzaken.

3. Ik vestig uw aandacht op het feit dat het jaarverslag een momentopname is, namelijk het einde van een jaar. Bepaalde beslissingen in 2009 genomen kunnen dus aanvragen betreffen die in 2008 ingediend werden.

In de PPO's, voor Vlaanderen, blijkt dus uit cijfers van 2009 dat de erkenningsgraad verhoudingsgewijs iets hoger is dan de aanvraagsgraad.

Zo was Vlaanderen in 2009 goed voor 30,2 % van de 1991 geregistreerde aanvragen en 33,6 % van de 1 417 positieve beslissingen. In 2008 was dit minder uitgesproken: Vlaanderen was toen goed voor 33,2 % van de 1961 geregistreerde aanvragen en 33,5 % van de 1 561 positieve beslissingen.

4. Op basis van eerste voorlopige analysen kan enkel een algemeen antwoord gegeven worden.

Dit zijn de meest voorkomende risico'