Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5777

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 2 maart 2012

aan de minister van Landsverdediging

Leger - Hoge officieren - Dienstwagens - Vervoersonkosten

krijgsmacht
wagenpark
vergoedingen en onkosten
hoger kader

Chronologie

2/3/2012Verzending vraag
30/3/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5777 d.d. 2 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs ondervroeg ik de minister over zijn plannen om een taxidienst in te schakelen ter vervanging van dienstwagens voor de militaire domeinen en gebouwen in Evere en Peutie. Dat zou goedkoper zijn dan legertransportmiddelen met chauffeurs ter beschikking te stellen. Ik sta ook helemaal achter deze beslissing.

Mogelijk bestaat er ergens nog ruimte voor een besparing op de vervoerskosten binnen Defensie. Naar ik verneem krijgen de hogere kaders in het leger ook een ruime vergoeding voor het gebruik van het eigen vervoer voor het uitvoeren van "missies" in België. Ik vraag me daarbij af of een dienstwagen en een genereuze onkostenvergoeding daarbij niet te veel van het goede zijn.

Hierover volgende vragen:

1) Wie mag er binnen Defensie allemaal gebruik maken van de dienstwagens?

2) Over hoeveel dienstwagens beschikt Defensie? Hoeveel van deze dienstwagens zijn persoonlijk toegewezen aan bepaalde officieren? Wat was het jaarlijkse budget voor deze dienstverlening gedurende de afgelopen vijf jaar?

3) Welke regeling bestaat er omtrent de onkostenvergoeding voor verplaatsingen binnen België voor de hogere kaders? Wie mag hier gebruik van maken? Hoeveel officieren maakten hier de afgelopen vijf jaar ook daadwerkelijk gebruik van? Welk totaalbedrag werd er daarbij de afgelopen vijf jaarlijks uitgegeven? Op hoeveel komt dit dan gemiddeld per officier? Vindt de minister dit een redelijk bedrag, er rekening mee houdend dat vele hoge officieren reeds gebruik (kunnen) maken van de dienstwagens van het leger?

4) Overweegt de minister om dit beleid te evalueren en zo nodig te wijzigen?

Antwoord ontvangen op 30 maart 2012 :

Het geachte lid wordt verzocht hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

1. Alle personeelsleden van Defensie kunnen voor dienstverplaatsingen gebruik maken van de ter beschikking gestelde voertuigen.

2. Defensie beschikt actueel over ongeveer 2 600 voertuigen die als dienstwagen kunnen worden beschouwd (personenwagens, bestelwagens, minibussen …). Van dit aantal zijn er enkel 54 toegekend op individuele basis. Het gemiddelde jaarlijkse budget om deze 54 voertuigen af te schrijven en te onderhouden, bedroeg in de laatste vijf jaren 370 000 euro.

3. Krachtens het koninklijk besluit van 18 maart 2003 houdende bezoldigingsregeling van de militairen van alle rangen en betreffende het stelsel van de dienstprestaties van de militairen van het actief kader beneden de rang van officier, wordt een jaarlijkse forfaitaire vergoeding van 2 000 euro, gekoppeld aan de index, toegekend aan de opperofficieren en de hoofdofficieren van het actief kader.

Deze vergoeding voor hogere kaderleden, die op maandelijkse basis samen met de wedde wordt uitbetaald, dekt verschillende beroepslasten, ontstaan uit hoofde van de uitoefening van de functies, verbonden aan hun graad, zoals telefoonkosten en documentatiekosten of wel-bepaalde specifieke representatiekosten, alsook de voedings- en reiskosten, zowel met eigen of openbaar vervoer, opgelopen in het kader van dienstverplaatsingen in België. Door de toekenning van deze forfaitaire vergoeding kunnen deze voedings- en reiskosten uiteraard geen aanleiding meer geven tot een vergoeding.

4. Momenteel wordt niet overwogen dit beleid te veranderen.