Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5711

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 februari 2012

aan de minister van Justitie

Gevangenissen - Geïnterneerden - In- en uitstroom

strafgevangenis
sociaal verweer
opname in psychiatrische kliniek
officiële statistiek

Chronologie

28/2/2012Verzending vraag
26/11/2012Rappel
21/12/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5711 d.d. 28 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Belgische systeem van internering heeft een dubbele opzet. Ten eerste beschermt het de maatschappij tegen gevaarlijk gedrag van psychiatrisch gestoorde patiënten en ten tweede staat het garant voor de medisch-psychiatrische behandeling van de geesteszieke.

In realiteit start een groot deel van de geïnterneerden hun interneringtraject in de gevangenis. Een jaar geleden waren 1 106 geïnterneerden opgesloten in de gevangenis, ongeveer 10% van de totale gevangenispopulatie. Het aantal geïnterneerden in de gevangenis neemt ook jaarlijks toe.

Hierover de volgende vragen:

1) Is de tendens van een stijgend aantal geïnterneerden te wijten aan een almaar toenemende instroom of aan een afnemende uitstroom? Welke verklaringen heeft de minister hiervoor?

2) Hoeveel nieuwe geïnterneerden kwamen er in de referentieperiode 2006-2011 jaarlijks bij in de Belgische gevangenissen? Hoeveel geïnterneerden werden voor deze periode jaarlijks vrijgelaten (op proef of definitief) of overgeplaatst naar een gespecialiseerde instelling?

3) Kan de minister aan de hand van de huidige tendensen een prognose maken van het aantal geïnterneerden in de gevangenis voor de komende 5 jaar? Wat zijn daarbij de conclusies?

4) Met de nog steeds niet in werking zijnde wet van 21 april 2007 op de internering van personen met een geestesstoornis werd de invrijheidstelling feitelijk strenger gemaakt. De vrijlating op proef wordt strenger en een definitieve vrijlating wordt ook onmogelijk zonder eerst een periode van vrijlating op proef. Dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor de uitstroom. Heeft de minister dit onderzocht en kan ze mij hier de prognoses voor bezorgen?

5) Hoe evalueert ze deze tendensen en hoe zal ze hierop anticiperen? Beschouwt ze deze aangroei als een gevolg van een natuurlijk proces (meer geestesgestoorden, meer criminaliteit,…) of als een gevolg van perversiteiten in het systeem?

Antwoord ontvangen op 21 december 2012 :

1. en 2. De enige cijfers waarover wij beschikten, zijn terug te vinden in de jaarverslagen (opsluitingen per prioritaire wettelijke situatie en invrijheidstellingen per reden van schrapping). Deze verslagen kunnen online worden geraadpleegd op de volgende website:

http://episite.epsi.just.fgov.be/nl/activite

3., 4., 5. Voor zover wij weten, is er geen wetenschappelijke studie op grond waarvan deze prognoses kunnen worden gerealiseerd of geanalyseerd.