Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5709

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 februari 2012

aan de minister van Justitie

Gevangenissen - Geïnterneerden - Aantal geïnterneerden onder de gewone gevangenispopulatie

strafgevangenis
sociaal verweer
opname in psychiatrische kliniek

Chronologie

28/2/2012Verzending vraag
13/11/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5709 d.d. 28 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Belgische systeem van internering heeft een dubbele opzet. Ten eerste beschermt het de maatschappij tegen gevaarlijk gedrag van psychiatrisch gestoorde patiënten en ten tweede staat het garant voor de medisch-psychiatrische behandeling van de geesteszieke.

In realiteit start een groot deel van de geïnterneerden het interneringstraject in de gevangenis. Een jaar geleden waren 1 106 geïnterneerden opgesloten in de gevangenis, ongeveer 10% van de gevangenispopulatie.

De geïnterneerden verblijven meestal in een psychiatrische vleugel van de gevangenis, maar door plaatsgebrek worden ze vaak samen met gedetineerden op de cel gezet. Door hun kwetsbaarheid vormen ze een gemakkelijk mikpunt van spot, pesterijen en mishandelingen.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoeveel geïnterneerden verblijven momenteel per gevangenis in een psychiatrische annex en hoeveel verblijven er onder de gewone gevangenispopulatie?

2) Welke gevangenissen beschikken over een psychiatrische vleugel en hoeveel plaatsen zijn daar beschikbaar? Welke gevangenissen beschikken niet over een psychiatrische vleugel? Worden er uitbreidingen of inkrimpingen gepland voor de toekomst en welke?

3) Gaat de minister ermee akkoord dat geïnterneerden wegens hun bijzondere situatie en hun kwetsbaarheid niet bij de gewone gevangenispopulatie thuishoren? Zal er in de psychiatrische vleugels van de gevangenissen genoeg plaats zijn om alle geïnterneerden op te vangen, eens de geplande forensische psychiatrische centra in Gent en Antwerpen zullen zijn opgestart? Welke initiatieven plant de minister om te voorkomen dat de geïnterneerden in de toekomst tussen de gewone gevangenispopulatie belanden?

4) In een eerdere vraag antwoordde de vorige minister dat er niet geregistreerd wordt met hoeveel de geïnterneerden in één cel zitten. Dat is dus niet geweten en er bestaan dus ook geen normen over. Gaat de minister ermee akkoord dat geïnterneerden wegens de bijzondere omstandigheden en hun kwetsbaarheid best niet met te veel in één cel worden ondergebracht (en al zeker niet onder de gewone gevangenispopulatie)? Zal zij dit onderzoeken en er de noodzakelijke richtlijnen en normen voor uitvaardigen?

Antwoord ontvangen op 13 november 2012 :

1 en 2) Worden opgenomen in de psychiatrische afdelingen: de in observatie geplaatste verdachten, de geïnterneerden in afwachting van de beslissing van de Commissie tot bescherming van de maatschappij inzake de plaats van hun internering, de geïnterneerden ten aanzien van wie deze beslissing reeds viel, maar die op hun overbrenging wachten, en gedetineerden die psychiatrische bijstand nodig hebben. 

Wanneer het aantal gedetineerden dat in de psychiatrische afdeling moet verblijven de capaciteit ervan overtreft, krijgen de gedetineerden wier psychiatrische toestand het meest ernstig is, voorrang. Zo gebeurt het dat geïnterneerden in het cellencomplex ondergebracht worden omdat hun mentale toestand gestabiliseerd is, terwijl er zich niet-geïnterneerde gedetineerden in de psychiatrische afdeling bevinden. Er wordt veeleer voorrang gegeven aan de medische noden dan aan de wettelijke toestand. 

Er is een psychiatrische afdeling in de volgende gevangenissen : 

Brussel :

Op 27 maart 2012 verbleven er 75 geïnterneerden in de psychiatrische afdeling en15 in het cellencomplex. 

Wallonië:

Vlaanderen :

De inrichtingen te Paifve, Merksplas, Brugge en Turnhout zijn inrichtingen tot bescherming van de maatschappij, of beschikken over afdelingen tot bescherming van de maatschappij. De geïnterneerden verblijven in deze gevangenissen krachtens een beslissing van de Commissie tot bescherming van de maatschappij. 

3) Krachtens het masterplan wordt er een aangepaste capaciteit voor de geïnterneerden ter beschikking gesteld. Het voorziet immers in de bouw van 2 forensisch psychiatrische centra (FPC), een in Gent en een in Antwerpen, die respectievelijk 272 en 180 plaatsen bieden. De bouwwerken van het FPC in Gent zijn in oktober 2011 gestart en het einde van de werken is gepland voor 2013. De bouwvergunning voor het FPC in Antwerpen is thans aangevraagd en het einde van de werken is gepland voor 2014. 

De uitbouw van het externe zorgcircuit zal door de indiensttreding van coördinatoren in de verf gezet worden. 

4) Het principe van één geïnterneerde per cel moet behouden blijven, te meer daar dit om therapeutische redenen aanbeveling verdient. Helaas maakt de overbevolking dit zeer moeilijk.