Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5642

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 15 februari 2012

aan de minister van Justitie

Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers (SABAM) - Youtubefilmpjes op websites - Kleine verenigingen zonder winstoogmerk (vzw) - Facturatie - Ongelijke behandeling

internet
auteursrecht
internetsite
organisatie zonder winstoogmerk

Chronologie

15/2/2012Verzending vraag
12/9/2012Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5641

Vraag nr. 5-5642 d.d. 15 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er wordt mij gemeld dat sommige verenigingen zonder winstoogmerk (vzw's) die een website over showbizzaangelegenheden hebben een jaarlijkse factuur van de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers (Sabam) ontvangen voor het zogenaamde "embedden" van youtubefilmpjes. Wanneer de verantwoordelijke van de vzw de betrokkene van Sabam erop wees dat andere soortgelijke websites helemaal geen aanmaning hebben ontvangen, werd de vzw aangespoord tot het noemen van de namen van de bedoelde websites en om een klacht tegen hen in te dienen.

Bovendien kiest Sabam blijkbaar willekeurig - naar eigen zeggen schuimt men het internet af om overtredingen op te sporen - kleine vzw's uit die een werkingsbudget van enkele honderden euro's op jaarbasis hebben en die zich precies tot doel stellen om de Belgische muziek en artiesten te promoten. Het lijkt nochtans logisch dat er van Sabam een uniforme toepassing van de inning van auteursrechten mag verwacht worden. Uit verdere navraag is gebleken dat sommige websites, die puur particuliere initiatieven zijn en dus niet ressorteren onder een vzw en waarvan de eigenaar geen persoonlijke contactgegevens (zelfs niet zijn eigen naam) vermeld, gerust worden gelaten "wegens een gebrek aan informatie". Dit lijkt op een ongelijke behandeling, vermits de eerder genoemde vzw's voldoen aan de wettelijke voorschriften en de particuliere initiatieven even goed inkomsten ressorteren via hun website, onder meer via het plaatsen van "Google Ads".

1)Is het juridisch correct dat Sabam geld claimt bij een vzw via het sturen van een email? Zo neen, welke formele procedure moet er worden gevolgd?

2) Is een vzw die dergelijke mail ontvangt überhaupt verplicht om hierop te reageren?

3) (a) Kan Sabam een factuur met terugwerkende kracht voorleggen? (b) Zo ja, op basis van welke bepaling is dat het geval? (c) Zo neen, welke termijn geldt er dan wel?

4) Is het ethisch verantwoord dat Sabam vzw's aanzet om de namen te noemen van en klacht in te dienen tegen collega-websites die nog niet werden aangemaand tot betaling wegens het publiceren van werken uit het Sabamrepertoire?

5) Hoort het tot de prioriteiten van Sabam om vzw's te belagen die louter met vrijwilligers werken, beschikken over een klein werkingsbudget en bovendien de Belgische muziek en artiesten promoten?

6) Waarom wordt er met twee maten en twee gewichten gewerkt, meer bepaald door websites die hun contactgegevens op het internet plaatsen wel aan te schrijven en websites die nalaten om hun contactgegevens kenbaar te maken ongemoeid te laten?

7) Welke zijn de minimale vereisten die aan Belgische websites worden gesteld met betrekking tot het verstrekken van contactgegevens op hun website? Zijn websites met andere woorden verplicht om minstens de naam van een verantwoordelijke uitgever en diens contactgegevens te vermelden?

8) Zal de geachte minister er bij Sabam op aandringen om in de toekomst alle websites in een gelijkaardig genre op dezelfde wijze te behandelen?

Antwoord ontvangen op 12 september 2012 :

Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van mijn collega de vice-eerste minister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee.