Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5628

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 10 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Identiteitsdiefstal - Identiteitsfraude - Cijfers - Evolutie

identiteitsdiefstal
fraude
zwartwerk
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

10/2/2012Verzending vraag
16/2/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5628 d.d. 10 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Steeds meer en meer gevallen van identiteitsmisbruik en de gevolgen daarvan komen in de pers onder onze aandacht.

Het hoeft geen verduidelijking dat dergelijke misdrijven verregaande gevolgen kunnen hebben voor de slachtoffers (voornamelijk financieel, maar ook moreel en emotioneel). Bovendien kan door identiteitsfraude ook de brede maatschappij slachtoffer worden wanneer bv fraude wordt gepleegd bij het uit- of terugbetalen van sociale bijstand, uitkeringen, pensioen, geneeskundige zorgen, en dergelijke meer.

Ondanks de ophefmakende berichten in binnen-en buitenland over deze problematiek , is het momenteel niet duidelijk hoe groot de impact van deze vorm van criminaliteit is op onze sociale zekerheid.

Vandaar mijn verzoek om een antwoord op volgende vragen:

1) Heeft u cijfers over klachten/aangiften omtrent identiteitsdiefstal of -fraude in de brede zin van het woord? Zo ja, graag een uitsplitsing per sector (uitkeringen, bijstand, geneeskundige zorgen etc) en per gewest.

2) Heeft u cijfers over vaststellingen van inbreuken die gelinkt kunnen worden aan identiteitsdiefstal of -fraude in de brede zin van het woord? Zo ja, graag een uitsplitsing per sector (uitkeringen, bijstand, geneeskundige zorgen etc) en per gewest.

3) Heeft u cijfers over administratieve of strafrechtelijke sancties die opgelegd werden n.a.v. de vaststelling van inbreuken die gelinkt kunnen worden aan identiteitsdiefstal of -fraude in de brede zin van het woord? Zo ja, graag een uitsplitsing per sector (uitkeringen, bijstand, geneeskundige zorgen etc) en per gewest.

4) Werden er richtlijnen/omzendbrieven rondgestuurd omtrent deze specifieke materie en aanpak ervan zowel ten aanzien van de overheidsinstellingen zelf (en in het bijzonder de inspectiediensten) als ten aanzien van de meewerkende instellingen (ziekenfondsen, kinderbijslagfondsen etc) en de verschillende actoren op het terrein (bijv. artsen en zorginstellingen)?

Antwoord ontvangen op 16 februari 2012 :

Deze vraag behoort niet tot mijn bevoegdheden, maar tot die van mijn collega, de Staatssecretaris voor de bestrijding van de sociale et fiscale fraude, toegevoegd aan de eerste minister, J. Crombez.