Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5618

van Liesbeth Homans (N-VA) d.d. 10 februari 2012

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Gebouwen beheerd door de Regie der Gebouwen - Energieverbruik - Waterverbruik

openbaar gebouw
Regie der Gebouwen
waterverbruik
energieverbruik
energiebesparing
waterbeleid

Chronologie

10/2/2012Verzending vraag
3/8/2012Rappel
5/3/2013Antwoord

Vraag nr. 5-5618 d.d. 10 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Met 966 gebouwen in eigendom (4,9 miljoen m²) en 498 ingehuurde gebouwen (2,9 miljoen m²) is de Regie der Gebouwen een van de belangrijkste vastgoedbeheerders van het land (referentie oktober 2011).

Haar klantenbestand bestaat uit (niet limitatief): de federale overheidsdienst Justitie (gerechtsgebouwen en gevangenissen, gesloten instellingen), de federale overheidsdienst Financiën, de wetenschappelijke en technische instellingen, het Algemeen Rijksarchief, de Koninklijke Bibliotheek van België, het Koninklijk Meteorologisch Instituut , het Koninklijke Museum voor Kunst en geschiedenis, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het Magrittemuseum, de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Studie- en Documentatiecentrum "Oorlog en Hedendaagse Maatschappij", het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium , de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken (federale Politie, civiele bescherming, onthaalcentrum voor vluchtelingen), de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (behalve de ambassades en consulaten), de Koninklijke Muntschouwburg, het Paleis voor Schone Kunsten, de federale overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid en Openbare instellingen van sociale zekerheid, het Koninklijk Paleis te Brussel en het Koninklijk Kasteel van Laken, de Koninklijke serres van Laken, het Paleis der Academiën, het Pasteurinstituut, de Sint-Goedele- en Sint-Michielskathedraal, het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, de federale overheidsdienst Personeel en Organisatie, de federale overheidsdienst Kanselarij van de Eerste Minister, de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer, het federaal ministerie van Tewerkstelling en Arbeid, enz.

Graag stel ik u hierover volgende vraag : Kunt u mij voor de jaren 2009, 2010 en 2011 per gebouw/locatie, zowel de gebouwen in eigendom alsook de ingehuurde panden, de volgende gegevens bezorgen:

- Bruto oppervlakte (m2)van het gebouw / locatie + vermelding van gebruiker en doel (FOD,…) en personeelsbezetting;

- Energieverbruik (gas / elektriciteit) en waterverbruik + kostprijs;

- Herkomst van de energie (% groene stroom, …);

- CO2-uitstoot per gebouw;

- Genomen energiebesparende maatregelen per gebouw + kostprijs + verwachte energie-efficiëntiewinsten;

- De geplande maatregelen met vermelding van de geschatte kostprijs, termijn van uitvoering en beoogde energiebesparing.

Antwoord ontvangen op 5 maart 2013 :

Punt 1.

De door het geachte Lid gevraagde gegevens zijn, complex per complex, opgenomen in het door de Regie der Gebouwen beheerde programma HYDRA..

We merken op dat de « bruto-oppervlaktes » betrekking hebben op de horizontale oppervlaktes van de gebouwen die zowel de verwarmde als de niet-verwarmde oppervlaktes omvatten.

De Regie der Gebouwen meet momenteel de verwarmde oppervlaktes « extra-muros » op aangezien deze oppervlaktes meer representatief zijn voor de ter beschikking gestelde ruimtes.

Deze opmeting zal het mogelijk maken om de berekening te verfijnen van de ratio van de verwarmingsverbruiken ten opzichte van de verwarmde oppervlakte van de gebouwen.

Gezien de hoeveelheid van de gevraagde gegevens worden deze gegevens niet bij dit antwoord toevoegend. Ze zijn echter wel beschikbaar bij de Regie der Gebouwen.

Punten 2 en 4

De gegevens betreffende het elektriciteits- en gasverbruik van de gebouwen die de Regie der Gebouwen beheert, kunnen geraadpleegd worden in de EIS-software.

Deze software is rechtstreeks gelinkt aan het bovenvermelde programma HYDRA.

Het verbruik wordt weergegeven volgens verschillende eenheden, namelijk :

De aandacht van het geachte lid wordt erop gevestigd dat de verbruiksgegevens tot op heden niet volledig zijn.

Ze verschillen naargelang het gewest en het complex.

Het beheer en de betaling van de energie- en waterfacturen behoort immers toe aan de gebruikers.

De inspanningen van de Regie der Gebouwen om de verbruiksgegevens te centraliseren, zullen het mogelijk maken om in de loop van 2013 de maandelijkse verbruiken te bezorgen waarbij, althans voor het merendeel van de gebouwen,

wordt teruggegaan in de tijd, dit wil zeggen 2012, 2011, 2010, enz.

De gegevens betreffende de verwarming worden teruggebracht tot « normale » omstandigheden in functie van de weersgesteldheid.

Bij wijze van voorbeeld en vermits het doorgegeven van alle fiches per gebouw een heel consequent geheel van gegevens vormt, vindt het geachte lid in bijlage 1 bij deze nota een overzicht van de resultaten van verbruiken voor het complex «Gulden Vlies » waarin de hoofdzetel van de Regie der Gebouwen ondergebracht is.

Gezien het globale contract voor de levering van gas en elektriciteit, zijn de gegevens over het verbruik voor deze twee vormen van energie tamelijk precies. Voor water en stookolie bestaat er geen dergelijk contract en daarom zijn de meetgegevens voor waterverbruik, momenteel tenminste, praktisch onbestaande.

Bovendien, wordt het totale elektriciteit- en gasverbruik voor alle gebouwen beheerd door de Regie der Gebouwen, geschat op 500 000kWu voor gasverbruik en op 300 000kWu voor elektriciteitsverbruik.

Er bestaan momenteel nagenoeg geen meetgegevens betreffende het waterverbruik.

Punt 3

Tot op heden was het percentage groene elektriciteit bijna nul, behalve voor Brussel waar het percentage gemiddeld enkele procenten (%) bedroeg.

Vanaf 1 januari 2013 bedraagt dit percentage 100 % dankzij de gecentraliseerde elektriciteitscontracten die door de Regie der Gebouwen worden beheerd.

Punt 5

Jaarlijks wordt aan de Regie der Gebouwen een investeringskrediet van 2 miljoen euro (artikel 533.03) toegekend voor de uitvoering van werken en studies voor projecten die bijdragen tot energiebesparingen in de federale overheidsgebouwen en die beheerd worden door de cel “Energie & Duurzame Ontwikkeling”.

De terugverdientijd van de investeringen ligt in de orde van 10 jaar. Dit betekent dat de besparing per schijf van één jaar in de orde ligt van 0,2 miljoen euro/jaar.

Het betreft onder meer investeringen die worden besteed aan de isolatie van daken, zoldervloeren en verwarmingsbuizen, de vervanging van oude stookketels door correct gedimensioneerde hoogrendementsketels, de optimalisering en/of vervanging van de regelsystemen voor de verwarming, de optimalisering van de airconditioning en/of de ventilatie, de plaatsing van isolerende beglazing (k=0,7 à 1,1) (eventueel met de vervanging van de ramen).

De in bijlage 2 bijgevoegde grafiek geeft een weergave van de investeringen duurzame ontwikkeling die gezamenlijk gerealiseerd werden door Fedesco en de Regie der Gebouwen gedurende de periode 2009-2010-2011.

Punt 6

In het plan voor Duurzame Ontwikkeling legt de Regie der Gebouwen de verschillende doelstellingen vast op dit vlak. Dit plan wordt momenteel afgewerkt binnen de Regie der Gebouwen.

Naar aanleiding van de beslissing van de Ministerraad van 1 juni 2011 betreffende het actieplan om het energie- en waterverbruik terug te dringen, wil de Regie der Gebouwen de zogenaamde 20/20/20-doelstellingen van de Europese Unie bereiken, of , als de gerealiseerde inspanningen al hun vruchten afwerpen, zelfs beter doen dan deze doelstellingen.

Om dit niveau te bereiken, zouden de volgende bijkomende doelstellingen naar voor geschoven worden :

Sensibiliseringsacties voor de bezettende diensten en optimalisering van de richtlijnen inzake onderhoud :

Diensten die betrekking hebben op de con-tracten 2013 voor gas- en elektriciteits¬levering

Optimalisatie van de gebruikte kantooroppervlakten

Energiebewuste renovatie van gebouwen en constructie van energiezuinige gebouwen.

De doelstellingen zouden op kort termijn (2014-2015) kunnen worden bereikt, de volgende op middenlang termijn (2018-2019). De Regie der Gebouwen schat dat via deze acties, de uitstoot van bij de 40 000 ton CO2 op termijn kan worden vermeden.