Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5583

van Louis Ide (N-VA) d.d. 9 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het reservefonds van de ziekenfondsen

boekhoudkundige reserve
ziekteverzekering
begrotingsfonds
Controledienst voor de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen

Chronologie

9/2/2012Verzending vraag
23/2/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1852

Vraag nr. 5-5583 d.d. 9 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van hun financiële verantwoordelijkheid zijn de landsbonden verplicht een reservefonds aan te leggen, waarvan de middelen gebruikt moeten worden om een eventueel tekort in de begroting van de verzekering voor geneeskundige verzorging.

In totaal bevat dit fonds meer dan 500 miljoen euro wat toch een aanzienlijk bedrag is en dat momenteel niet geactiveerd wordt hoewel we in budgettair moeilijke tijden leven. Bovendien bestaat een groot deel van het fonds uit middelen die afkomstig zijn van de gemeenschap en waarover we volgens mij best een debat voeren over hoe we deze middelen best kunnen inzetten.

Daarom had ik van u graag het volgende geweten in verband met het beheer en de middelen van dit fonds:

1) Wie beheert de rekeningen waarop de middelen van het fonds gestort zijn?

2) Wie beslist wat er gebeurt met de middelen van het fonds?

3) Onder welke voorwaarden kunnen de middelen van het fonds vrijgegeven worden?

4) Zijn de middelen van het fonds ergens opgenomen in de Rijksmiddelenbegroting of in de begroting van de sociale zekerheid?

5) Kunnen de van de sociale zekerheid afkomstige middelen van het fonds in deze budgettair moeilijke tijden niet geactiveerd worden zodat zij kunnen bijdragen aan het evenwicht van de sociale zekerheid?

Antwoord ontvangen op 23 februari 2012 :

  1. De rekeningen waarop de middelen van de bijzondere reservefondsen zijn gestort, worden voor elke verzekeringsinstelling centraal beheerd op nationaal niveau.

  2. Overeenkomstig de Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) wet, bepaalt de controledienst van de ziekenfonds de regels voor het beheer van het bijzonder reservefonds. Deze regels werden door de controledienst van de ziekenfonds via een omzendbrief uitgevaardigd en houden rekening met de basisprincipes aangenomen door de algemene raad van het RIZIV.

  3. De middelen van het bijzonder reservefonds blijven in dit fonds totdat ze moeten worden aangewend, in geval van overschrijding van de begrotingsdoelstelling, voor de aanzuivering van het deel van dit tekort, dat ten laste is van de verzekeringsinstellingen.

  4. De RIZIV-wet bepaalt dat elke verzekeringsinstelling een bijzonder en door haar zelf beheerd reservefonds moet oprichten. Die fondsen verschijnen uiteraard dus in de rekeningen van de verzekeringsinstellingen.

  5. Wat uw laatste vraag betreft, moet ik u melden dat in de huidige stand van de wetgeving uw suggestie niet kan worden gevolgd.

    Ik voeg daaraan toe dat het deel van de door de verzekeringsinstellingen verworven boni (25 %) hen niet echt toebehoort. In werkelijkheid worden die boni opzij gezet om latere tekorten te dekken, want in geval van tekorten van de ziekteverzekering valt 25 % daarvan ten laste van de verzekeringsinstellingen (met de beperking van 2 % van de begrotingsdoelstelling). De reserves waarin deze boni worden ondergebracht zijn geconsolideerd, en deze boni dragen dus reeds vandaag bij tot een verbetering van het saldo van de Sociale Zekerheid.