Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5560

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 8 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Interventiemiddelen - Noodhulpdiensten - Ambulances - Optimalisatie - Cijfers

eerste hulp
geneeskundige noodhulp
brandbestrijding
ziekentransport
politie
officiële statistiek
geografische spreiding
gezondheidsstatistiek

Chronologie

8/2/2012Verzending vraag
14/3/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-5561

Vraag nr. 5-5560 d.d. 8 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In haar beleidsnota engageert de minister zich om de organisatie van de interventiemiddelen (ziekenwagens, PIT, MUG, brandweer ) verder te verbeteren. In levensbedreigende situaties valt geen enkele seconde te verliezen. Onderzoek in Nederland toonde aan dat de inzet van ambulances suboptimaal is. Momenteel wordt gewerkt aan een grondige hervorming van de planningsmethodieken.

Vanuit dit perspectief is een gedetailleerde analyse van de huidige noodhulpdiensten in België van buitengewoon belang. Illustratief hierbij is het advies van de Nationale Raad voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening dat in 2009 opriep voor een meer gedetailleerde monitoring van de performantie van ambulances.

Graag kreeg ik een antwoord op volgende vragen:

1) Hoeveel interventiemiddelen werden de afgelopen vijf jaar ingezet? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, per kanton, per aard van het interventiemiddel (politiewagen, brandweerwagen, ziekenwagen, PIT, MUG, ..) en per tijdstip van de interventie (dag/nacht, week/ weekend).

2) Welke was de gemiddelde vertrektijd en aanrijtijd van de interventiemiddelen in de afgelopen vijf jaar? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, per kanton, per aard van het interventiemiddel (politiewagen, brandweerwagen, ziekenwagen, PIT, MUG, ..), per aard van het vertrek (1e vertrek, 2e vertrek) en per tijdstip (dag/nacht, week/ weekend).

3) Hoeveel was het totale aantal afgelegde kilometers van de interventiemiddelen in de afgelopen vijf jaar? Kan de minister dit in voorkomend geval uitdrukken in aantal verbruikte liters brandstof? Graag had ik de cijfers gekregen, opgesplitst per jaar, per kanton, per aard van het interventiemiddel (politiewagen, brandweerwagen, ziekenwagen, PIT, MUG, ..), per aard van het vertrek (1e vertrek, 2e vertrek) en per tijdstip (dag/nacht, week/ weekend).

Antwoord ontvangen op 14 maart 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.

Mijn diensten beschikken niet, of slechts gedeeltelijk, over gegevens met betrekking tot de gevraagde informatie.

De brandweerdiensten moeten sinds kort hun interventieverslagen (overeenkomstig de normen van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken) in digitale vorm invoeren in een databank van de FOD. Deze interventieverslagen bevatten gegevens over de voertuigen die bij interventies werden gebruikt.

In de opstartfase van dit nieuwe statistisch programma zijn echter nog niet alle gevraagde interventieverslagen ingevoerd. Eens de databank voldoende is aangevuld, kunnen relevante statistieken worden getrokken over het aantal voertuigen en over de gemiddelde vertrektijden en aanrijtijden. Wat het aantal afgelegde kilometers en het aantal verbruikte liters brandstof betreft, zijn deze gegevens niet aanwezig in de interventieverslagen. Gelet op het feit dat de organisatie van de brandweer en het beheer van de gegevens een bevoegdheid zijn van de gemeenten, zou ik erop willen wijzen dat dergelijk specifieke gegevens uiteraard niet beschikbaar kunnen zijn op federaal niveau.