Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5447

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 1 februari 2012

aan de minister van Werk

Werknemers die sinds 1 januari 2012 ontslagen zijn - Lonen - Belastingvrijstellingen - Berekeningsmodaliteiten

ontslag
ontslagpremie
loonbelasting
belastingontheffing

Chronologie

1/2/2012Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-5447 d.d. 1 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

In het raam van het bemiddelingsvoorstel van het interprofessioneel akkoord 2011-2012 zou bij ontslag vanaf 1 januari 2012 een beperkte belastingvrijstelling op ontslagvergoedingen van werknemers of bedrijfsleiders in loonverband worden toegekend.

Met de wet wordt dus een beperkte belastingvrijstelling beoogd voor bezoldigingen die worden verkregen in het kader van een ontslag, meer bepaald de bezoldigingen voor de gepresteerde opzegtermijn, en voor de verbrekingsvergoeding.

De vrijstelling zou bij voorrang worden verleend op bezoldigingen voor een gepresteerde opzegtermijn. Die vergoedingen zijn in principe immers tegen de progressieve aanslagvoet belastbaar, terwijl verbrekingsvergoedingen in principe tegen een gemiddelde aanslagvoet worden belast.

De vrijstelling van bedrijfsvoorheffing zou echter alleen worden verleend als het ontslag na 1 januari 2012 is betekend, als het een werknemer of een bedrijfsleider in loonverband betreft, als het arbeidscontract voor onbepaalde duur werd gesloten, als het arbeidscontract door de werkgever werd verbroken, als de ontslagen werknemer niet in aanmerking komt voor vervroegde pensionering of voor pensionering. Het contract mag niet opgezegd zijn in de proefperiode of om zwaarwichtige redenen. Aan al die voorwaarden dient voldaan te zijn om recht te hebben op een vrijstelling.

De berekeningsmodaliteiten voor die vrijstelling zouden echter nog niet gekend zijn.

Kunt u meedelen wanneer die zullen worden bepaald?