Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5396

van Louis Ide (N-VA) d.d. 1 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering - Quinolones - Voorschrijfgedrag - Huisartsen - Impactmeting

Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
antibioticum
dokter
algemene geneeskunde
kosten voor gezondheidszorg
geografische spreiding

Chronologie

1/2/2012Verzending vraag
7/11/2012Herkwalificatie
10/12/2012Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-2640

Vraag nr. 5-5396 d.d. 1 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naar aanleiding van het jaarverslag 2007 van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) stelde ik een vraag inzake de RIZIV actie rond het kwalitatief voorschrijfgedrag van quinolones door huisartsen (vraag 4-2358). Een tussentijdse impactmeting toonde een vermindering na één jaar van zowel het aantal als het bedrag van terugbetaalde quinolones. Een volledige impactmeting zou volgen in de loop van 2009.

Wat was het algemene resultaat van de volledige impactmeting? Zet de dalende trend inzake het aantal en het bedrag van terugbetaalde quinolones zich door? Zo ja, plant de geachte minister nog verdere acties om deze dalende trend te verankeren? Zo neen, welke acties zal zij hiertegen nemen?

Kan zij de resultaten opdelen per gewest (Vlaanderen, Wallonië en Brussel)?

Antwoord ontvangen op 10 december 2012 :

  1. Wat de quinolones betreft:

    Uit de analyse die in 2006 door de dienst voor geneeskundige evaluatie en controle werd uitgevoerd bleek dat in 70 % van de onderzochte dossiers quinolones werden voorgeschreven buiten het indicatiegebied zoals aanbevolen in de guidelines.

    In 2011 werd een impactmeting uitgevoerd. Op het einde van de onderzochte periode werd bij de meeste groepen na een korte terugval opnieuw een stijging vastgesteld. Toch liggen de vastgestelde waarden lager dan wat men had kunnen verwachten zonder specifieke sensibilisatie.

    Duidelijk is dat een duurzaam effect op het voorschrijfgedrag meer vergt dan geïsoleerde acties.

  2. Wat de antibiotica betreft:

    Bapcoc werd uitgenodigd om een aantal indicatoren te ontwikkelen waarmee het voorschrijfgedrag beter kan worden gemonitored.

    Bovendien wordt thans een nieuwe (twaalfde editie-)campagne ter promotie van het verantwoord gebruik van antibiotica voorbereid.

    We mogen fier zijn op de bereikte resultaten: het aantal verpakkingen is gedaald van 3,6 verpakkingen per duizend inwoners per dag in 2000 naar 2,4 verpakkingen per duizend inwoners per dag in 2010. Het resistentiepercentage voor penicilline is in de betrokken periode gedaald van 18 naar 7 %.

    De detailgegevens in verband met het gebruik van antibiotica per klasse en per regio werden opgenomen in het antwoord op de schriftelijke vraag 5-4183 die eerstdaags wordt gepubliceerd.