Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5371

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 25 januari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Rwanda - Belgische ambassade in Kigali - Blokkering van de rekeningen

Rwanda
ambassade

Chronologie

25/1/2012Verzending vraag
5/3/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5371 d.d. 25 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In november vorig jaar blokkeerde de Rwandese autoriteiten de rekeningen van de Belgische ambassade omwille een financieel geschil tussen een Rwandees zakenman en de Rwandese staat voor een Brussels rechtbank. Die zou een blokkering van de Rwandese rekeningen in België bevolen hebben.

Hierover de volgende vragen:

1) Zijn de rekeningen van de Belgische ambassade in Rwanda reeds vrijgegeven? Hoe heeft België deze zaak afgehandeld? Hoe beoordeelt de geachte minister deze situatie?

2) Hoe verklaart hij dat een (buitenlandse) autoriteit de rekeningen van een ambassade op haar grondgebied blokkeert? Hoe past dit binnen de internationale wetten, afspraken en de diplomatieke werkingscultuur?

3) Op basis van welke vermoedens kan een autoriteit dergelijke verregaande maatregelen nemen?

4) Gaat het in het geval van Rwanda over een zaak van internationale politiek of eerder van een privéaangelegenheid?

5) Heeft de geachte minister kennis van eerdere gevallen waarbij de rekeningen van een Belgische ambassade werden geblokkeerd? Zo ja, hoeveel, waar, wanneer, waarom en met welke uiteindelijke gevolgen?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2012 :

  1. De rekeningen van de Belgische ambassade te Kigali zijn nog niet vrijgegeven. De blokkering van deze rekeningen is het gevolg van een bewarend beslag dat werd gelegd op een bankrekening van de Rwandese ambassade te Brussel. Dit beslag werd gelegd via een procedure die werd gevoerd door een onderneming naar Rwandees recht. Rwanda beweert dat door dit beslag de Belgische regering niet heeft voldaan aan zijn verplichting om de rekeningen van de ambassade van Rwanda te beschermen in overeenstemming met het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer. Teneinde een oplossing te vinden voor het probleem, is de Belgische staat in deze procedure voor de Rechtbank van eerste aanleg vrijwillig tussengekomen aan de zijde van de Rwandese staat met als doel de opheffing van dit beslag te bekomen. De procedure is nog steeds hangende voor de beslagrechter.

  2. De Rwandese autoriteiten beschouwen deze blokkeringsmaatregel als een retorsie maatregel tegen de blokkering van de rekening van haar ambassade te Brussel. Deze maatregel schendt nochtans het welgekende principe uit het internationale recht “ne impediatur legatio” zoals dat gewaarborgd wordt door artikel 25 van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer. De ambassadeur van Rwanda te Brussel werd door mijn voorganger geconvoceerd waarbij namens België officieel protest werd aangetekend tegen deze maatregel.

  3. Zoals hogerop al gesteld gaat het om een retorsiemaatregel en spelen vermoedens geen rol.

  4. Het gaat om een privé aangelegenheid, een privé persoon heeft bewarend beslag laten leggen op de bankrekening van de Rwandese ambassade te Brussel.

  5. Er zijn mij geen andere gevallen bekend van geblokkeerde rekeningen van Belgische ambassades in het buitenland.