Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5331

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 januari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De minimale verpleegkundige gegevens

ziekenhuis
verpleegkundige verzorging
medische gegevens
verplegend personeel

Chronologie

19/1/2012Verzending vraag
24/1/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1638

Vraag nr. 5-5331 d.d. 19 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er moet in de gezondheidszorg worden bespaard. Ook het regeerakkoord spreekt over een strenge financiering voor de sector. Tussen de concrete maatregelen om dit te bewerkstelligen vind ik maar weinig innovatieve voorstellen terug. Het is oude wijn in nieuwe zakken.

Ik wil me allesbehalve opwerpen als de verdediger van de farmaceutische industrie, maar wat zij moet ophoesten, zowel de bedrijven pur sang als via de zogenaamde 'gezondheidszorgbesparingen', is te gek voor woorden. Ik denk dat geen enkel laboratorium in België zich nog een dure accreditatie zal willen aanmeten, want de internationale klinische proeven zullen hier niet meer worden uitgevoerd, voor zo ver er nu al geen dalende trend is.

Ik wens de minister dan ook andere, betere, besparingsmogelijkheden aan te bieden.

Bij een studie van de Minimale Verpleegkundige Gegevens (MVG) viel mijn oog op de scores van de MVG. Die scores variëren meestal tussen één en zeven of liggen soms ietsje hoger, maar de MVG-waarden in de materniteit steken er torenhoog bovenuit. Relaxatie voor verzorging kent zelfs een MVG-waarde 48! En dat terwijl de bevalling zelf (door de vroedvrouw) maar een MVG-waarde 17 kent. Hiernaast krijgen sondage, stomazorg en aspiratie respectievelijk slechts een luttele vijf, zeven of vijf, en zeven.

Indien de minister vasthoudt aan de MVG, hoe verklaart zij dit dan? Wil de minister dit aanpassen met meer realiteitszin? Of beter nog, wil de minister de MVG niet afschaffen? Dat kan ten slotte toch aan de Minimale Klinische Gegevens (MKG) worden gekoppeld. Dat zou leiden tot een besparing van vijftien miljoen euro voor de overheid en voor nog een additionele vijfentwintig miljoen euro voor de ziekenhuizen zelf die moeten bijspringen. Er zouden ook achthonderd verpleegkundigen terug naar de werkvloer kunnen. Wat vindt de minister van die voorstellen?

Antwoord ontvangen op 24 januari 2012 :

De minimale verpleegkundige gegevens (MVG) is een registratie van de verpleegkundige gegevens die in 1988 werd ingevoerd en sinds 2008 is afgeschaft. Het werd vervangen door een meer volledige registratie, op punt gesteld door universiteitsteams en waaraan honderden ervaren verpleegkundigen uit de verschillende betrokken ziekenhuissectoren hebben meegewerkt: de Verpleegkundige Gegevens van de Minimale Ziekenhuisgegevens (VG-MZG).

De gegevens van de MVG werden nooit gebruikt om de materniteitsdiensten te financieren; de aangewende techniek om ze in de financiering van de C-bedden (heelkundige behandeling) en D-bedden (geneeskundige behandeling) te integreren baseert zich niet op de scores waarnaar u verwijst.

Ze werden aanvullend op de medische gegevens gebruikt omdat ze een verschillende en bijkomende informatie opleveren: de Belgische en internationale studies bevestigen dat de APR-DRG's (All Patients Refined Diagnosis Related Groups), uittreksels van de Medische Gegevens (MG-MZG, voorheen MKG genoemd), onvoldoende relevante informatie over de verpleegkundige zorgen aanreiken.

Er loopt een onderzoek om op basis van deze gegevens van de verpleegkundige zorgprofielen de Nursing Related Groups (NRG) te bepalen. Deze zorgprofielen zullen dienen om de nodige personeelsbehoeften te verduidelijken om aan de noden van de betrokken patiënten te voldoen: competenties (kwalificaties, al of niet specifieke ervaring, eventuele specialisatie, enz.). Men verwacht van dit onderzoek ook een voorstel om deze gegevens (vanaf 2013) voor de ziekenhuisfinanciering te gebruiken.

Deze inlichtingen zullen ook goed van pas komen voor andere toepassingen, zowel op het vlak van het land, in een (sub)gewest als in de ziekenhuizen zelf: follow-up van de zorgprofielen, vergelijking tussen de diensten, aanpassing van de kwalificaties van de teams, vastleggen van de bijkomende of voortgezette opleidingsbehoeften, specifieke nodige materiaal, enz.

Door deze gegevens zal men ook de zorgpersoneelsbehoeften op macroniveau en in het ziekenhuis kunnen bepalen: zorgkundigen en verpleegkundigen, gespecialiseerde verpleegkundigen of verpleegkundigen met bijzondere opleidingen of minimumervaring om onder bepaalde omstandigheden te werken.

Het bijkomende budget van 16,3 miljoen euro dat de ziekenhuizen sinds 2008 krijgen om de informatisering van het verpleegkundig onderdeel van het patiëntendossier te bevorderen wil de verpleegkundigen van de VG-MZG-registratie ontlasten: die gegevens kunnen automatisch uit het geïnformatiseerde patiëntendossier gehaald worden, waarbij het verpleegkundig onderdeel van dat dossier onontbeerlijk is voor de kwaliteit, de continuïteit en de veiligheid van de zorg.