Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5325

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 januari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De vacuümtherapie in het kader van de wondzorg

trauma
geneeswijze
gezondheidsverzorging
ziekteverzekering
remgeld
bestedingen voor gezondheid

Chronologie

19/1/2012Verzending vraag
24/1/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1609

Vraag nr. 5-5325 d.d. 19 januari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vacuümtherapie is ondertussen een essentieel onderdeel van de wondzorg geworden. Onder andere bij hardnekkige chronische wonden, decubituswonden... wordt meer en meer vacuümtherapie toegepast en dat met succes. Alleen moet de therapie geduldig worden toegepast en dat neemt tijd in beslag.

De terugbetaling voor de therapie is verbonden aan een ziekenhuisopname of daghospitalisatie. Echter, eens de patiënten recupereren, maar eigenlijk nog vacuümtherapie nodig hebben, zouden ze eigenlijk naar huis kunnen. Met andere woorden, ze zouden de therapie thuis moeten kunnen voortzetten. Helaas vallen die kosten ten volle voor de patiënt, met als gevolg dat de therapie niet of niet meer zo strikt wordt voortgezet. Mochten de kosten toch worden terugbetaald, dan zou dat inderdaad wat meer kosten, maar de terugverdieneffecten zouden enorm zijn. Wonden zouden beter worden behandeld, een hospitalisatie zou niet langer nodig zijn en de levenskwaliteit voor de patiënt zou aanzienlijk toenemen.

Wat is het standpunt van de minister in dit dossier? Volgt ze mijn redenering? Zal ze een initiatief nemen?

Antwoord ontvangen op 24 januari 2012 :

In antwoord op uw vraag, kan ik u het volgende meedelen:

De negatieve druktherapie heeft inderdaad een plaats gekregen in de behandeling van wonden die moeilijk genezen.

Tijdens de besprekingen van dit dossier in de Technische raad voor diagnostische middelen en verzorgingsmiddelen was de beslissing van de raad om de negatieve druktherapie enkel te vergoeden voor opgenomen patiënten. De kost van die therapie, meestal de kost voor de compressor, wordt nu gedeeltelijk ten laste genomen door het ziekenhuis

De patiënten die in aanmerking komen voor deze therapie zijn die met ernstige chronische wonden die hiervoor opgenomen dienen te worden in het ziekenhuis. De opvolging van die patiënten gebeurt in het dagziekenhuis.

Vroeger was er slechts een leverancier op de Belgische markt maar nu zijn er verschillende zodanig dat de therapiekost gedaald is.

Afhankelijk van de prijsevolutie van de compressoren zou men in de toekomst – ten vroegste in het kader van de begroting 2013 – kunnen overwegen om de doelgroep uit te breiden, voor zover hieraan een behoefte zou bestaan.