Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5106

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 30 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Grove en systematische mishandeling van paarden - Bepaalde Zuid-Amerikaanse landen - Importverbod

paardenvlees
invoer
Zuid-Amerika
dierenbescherming
welzijn van dieren

Chronologie

30/12/2011Verzending vraag
9/3/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-2716

Vraag nr. 5-5106 d.d. 30 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Argentijnse slachtpaarden die op het bord van de Belgische consument terechtkomen, worden afschuwelijk mishandeld. Dat blijkt uit een onderzoek dat Global Action in the Interest of Animals (GAIA) eind 2010 voerde in Argentinië. De beelden die onderzoekers van GAIA maakten zijn misselijkmakend. Gezien ons land veel paardenvlees consumeert kunnen wij veel gewicht in de schaal brengen om de grove en systematische mishandeling van paarden te voorkomen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoe reageert de geachte minister op het rapport van de dierenrechtenorganisatie GAIA over de gruwelijke mishandeling van Argentijnse slachtpaarden voor Belgische consumptie?

2) Kan zij toelichten hoeveel paardenvlees wordt geïmporteerd uit Argentinië, Mexico en / of Brazilië op jaarbasis en hoeveel procent dit is van het totale verbruik van paardenvlees in ons land?

3) Kan zij gedetailleerd toelichten hoe het dierenwelzijn van importvlees al of niet momenteel wordt gecontroleerd? Is zij het met me eens dat er in het licht van de gruwelijke beelden van GAIA meer moet worden gedaan om dierenwelzijnsgaranties te bekomen? Hoe ziet zij dit concreet? Gaat zij al of niet multilaterale initiatieven nemen?

4) Is zij bereid meer uitleg te vragen aan de desbetreffende landen en / of samen te zitten met de importeurs en de distributiesector om te zien hoe we vlees van zwaar mishandelde paarden kunnen bannen van onze markt? Kan zij dit concreet toelichten qua eventuele timing alsook inhoudelijk?

Antwoord ontvangen op 9 maart 2012 :

1 Ik heb kennis genomen van de beelden die GAIA verspreid heeft over de aanvoer van levende paarden in slachthuizen in Argentinië en Brazilië. De beelden zijn inderdaad schokkend.

2. Mijn diensten houden geen gegevens bij van de hoeveelheid vlees die ingevoerd wordt, noch van de hoeveelheid die geconsumeerd wordt. Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV), dat onder de bevoegdheid van minister Sabine Laruelle valt, beschikt wel over deze gegevens.

3. Voor de invoer van paardenvlees naar de Europese Unie zijn op EU-niveau regels vastgelegd. Deze invoervoorwaarden hebben betrekking op dierengezondheid en hygiëne, maar eveneens op de diervriendelijke behandeling van de paarden in het land van herkomst. Deze regelgeving is op Europees niveau in overleg met de lidstaten vastgelegd en met inachtneming van de internationale regels inzake de handel zoals vastgelegd in de WTO akkoorden.

Om paardenvlees uit derde landen (met andere woorden landen die geen deel uitmaken van de Europese Unie) te mogen invoeren, moeten deze landen op de landenlijst voorkomen zoals vastgelegd in de verordening 206/2010 en moeten de dieren over een certificaat beschikken zoals vermeld in deze regelgeving.

De bedrijven die willen exporteren, moeten eveneens op een door de bevoegde autoriteiten opgestelde lijst voorkomen.

Iedere zending dient bovendien vergezeld te zijn van een certificaat zoals bepaald in de voornoemde verordening. Dat certificaat bevat een rubriek dierenwelzijn waarin door de bevoegde autoriteiten dient bevestigd te zijn dat het verse vlees werd verkregen van dieren die voor en tijdens het slachten of doden zijn behandeld met inachtneming van de desbetreffende bepalingen van de regelgeving van de EU. Het toezicht op dierenwelzijn bij voedselproducerende dieren en op de import van vlees berust bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen .

4. Als de informatie van GAIA zou worden bevestigd, moet men volgens mij nagaan of men deze landen en/of bedrijven in kwestie onmiddellijk kan schorsen of op de voornoemde lijst kan schrappen. Dit moet op EU-niveau gebeuren. Ik heb die kwestie onlangs met de distributiesector besproken, en ik zal het verdere verloop ervan aandachtig blijven volgen.