Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-505

van Bart Laeremans (Vlaams Belang) d.d. 10 december 2010

aan de eerste minister, belast met de Coördinatie van het Migratie- en asielbeleid

Birmaanse junta - Officiële ontmoeting met generaal-majoor Nyan Wim - Sanctiebepalingen van de Europese Unie

Birma/Myanmar
officieel bezoek
internationale sanctie
rechten van de mens
beperkende maatregel van de EU

Chronologie

10/12/2010Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4475
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-5153

Vraag nr. 5-505 d.d. 10 december 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van de Asia-Europe Meeting (ASEM), een tweedaagse top die op 4 en 5 oktober 2010 in Brussel plaatsvond, poseerde premier Yves Leterme in gezelschap van generaal-majoor Nyan Win, de Birmaanse minister van Buitenlandse Zaken, voor een officiële foto. Op die foto zien we ook Herman Van Rompuy, Koning Albert II en José Barroso.

De Europese Unie (EU) heeft nochtans sancties getroffen tegen de junta die momenteel over Birma regeert. Die sancties werden dit jaar nog bevestigd en verscherpt (zie bijvoorbeeld 3009th Foreign Affairs Council meeting Luxembourg, 26 april 2010). Ze bevatten, naast tal van andere maatregelen, vooral op economisch vlak, ook een reisverbod voor leden van de junta. Dat ontzegt hen de toegang tot het grondgebied van alle lidstaten van de Europese Unie.

De officiële ontvangst van generaal-majoor Nyan Win is dan ook een overtreding van deze sancties. Los van het formele aspect is het ook vanuit ethisch standpunt bijzonder stuitend dat drie Belgische prominenten generaal-majoor Nyan Win onnodige legitimiteit en respectabiliteit verlenen door zich samen met hem te laten fotograferen in het kader van een officiële plechtigheid. Dat wekt het vermoeden dat de Belgische autoriteiten alleen lippendienst bewijzen aan de strijd voor het herstel van de mensenrechten en de democratie in Birma, en dat zij in de praktijk, om economische redenen, het huidige dictatoriale status quo ondersteunen. Daarmee ondermijnen ze de toch al te voorzichtige en te aarzelende houding van de EU tegenover de Birmaanse junta en verzwakken ze onrechtstreeks de positie van de dissidenten die in Birma ijveren voor het herstel van de democratie en het eerbiedigen van de mensenrechten.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Was de ontmoeting met generaal-majoor Nyan Win conform de bepalingen van de sancties zoals die geherformuleerd werden in de 3009th Foreign Affairs Council meeting Luxembourg op 26 april 2010?

2) Werd er bij de bevoegde instanties van de EU eventueel een afwijking of een uitzonderingsmaatregel aangevraagd? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat was de reactie daarop?

3) Heeft de minister tijdens die ontmoeting met generaal-majoor Nyan Win de kwestie van de mensenrechten en de democratie in Birma aangesneden? Zo ja, wat was de reactie van de generaal-majoor? Zo neen, waarom niet?