Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5003

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Valse politieagenten - Diefstal met valse titeldracht - Preventie - Oude uniformen

politie
fraude
diefstal
kledingstuk
gemeentepolitie
identiteitsdiefstal

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
24/4/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3494

Vraag nr. 5-5003 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds enige tijd proberen dieven hun slachtoffers meer en meer om de tuin te leiden door zich voor te doen als politieagenten. In een nepuniform of een oud uniform raken ze bij goedgelovige mensen over de vloer. Hun slachtoffers zijn meestal bejaarde alleenstaande personen. De buit is meestal zeer groot en kan zelfs oplopen tot alle spaarcenten.

Ik had hieromtrent dan ook graag volgende schriftelijke vragen voorgelegd aan de bevoegde minister:

1) Kan de geachte minister toelichten hoeveel maal op jaarbasis diefstallen worden gepleegd door zich voor te doen als politieagent(en) en kan dit cijfermatig worden toegelicht en dit wat betreft de laatste drie jaar? Worden bepaalde regio's meer getroffen dan andere?

2) Kan u aangeven hoeveel mensen respectievelijk op jaarbasis de laatste drie jaar werden opgepakt voor diefstal met valse titeldracht, in casu zich voordoen als politieagent? Betreft het bendes die hierin specialiseren? Kan er tevens worden aangeven hoeveel verdachten hiervoor daadwerkelijk werden veroordeeld?

3) In bepaalde politiezones wordt verwittigd voor valse agenten aan bepaalde categorieën van potentiële slachtoffers zoals senioren? Wordt dit systematisch gedaan? Zo ja, kan u toelichten? Zo neen, waarom niet?

4) Kan u toelichten of er bepaalde richtlijnen bestaan wat betreft de oude politie uniformen en de eventuele doorverkoop ervan? Zo ja, volstaan deze en kan u deze toelichten? Zo neen, acht u het niet aangewezen richtlijnen op te stellen wat betreft het aanwenden van oude of versleten politie uniformen?

Antwoord ontvangen op 24 april 2012 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1) Navolgende tabel geeft een overzicht van de cijfers voor de periode 2008 – 2010 (eerste semester 2011 pas beschikbaar in de loop van tweede semester 2012) voor:

-       België;

-       het Vlaamse Gewest;

-       het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest;

-       het Waalse Gewest.

Voor België:

 

2008

2009

2010

Nepagenten

360

287

551

Voor het Vlaamse Gewest

 

2008

2009

2010

Nepagenten

128

123

147

Voor het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest:

 

2008

2009

2010

Nepagenten

105

54

157

Voor het Waalse Gewest:

 

2008

2009

2010

Nepagenten

127

110

247

2)

a. Er zijn geen officiële cijfers met betrekking tot de ophelderingsgraad beschikbaar.

b. De nepagenten nemen vooral bejaarden te grazen. Deze slachtoffers kunnen moeilijk een onderscheid maken tussen een echt en een vals politie-uniform. De bejaarden zijn een gemakkelijke prooi die door de daders van tevoren wordt uitgekozen op bijvoorbeeld parkings van supermarkten, terwijl ze hun boodschappen doen.

Het is natuurlijk niet uitgesloten dat mensen van andere leeftijdscategorieën gevoelig kunnen zijn voor deze problematiek.

De daders stellen zich voor als politieman, tonen vluchtig een valse dienstkaart en verklaren dat zij op zoek zijn naar valse agenten of valse werknemers van de gas- of elektriciteitsmaatschappij. Vaak hebben ze hiervoor al een medeplichtige uitgestuurd om de diefstal te plegen.

De verdachten praten hoofdzakelijk Frans (zonder accent of met Noord-Franse tongval), zijn meestal in het blauw gekleed en hebben vaak een walkietalkie bij de hand. Bij meerdere feiten van dit jaar werden er ook vrouwelijke verdachten opgemerkt.

Er werden ook feiten vastgesteld waarbij de slachtoffers na gebruik van list in de woning vergezeld worden naar een bank om daar de kluizen te controleren en vervolgens leeg te maken.

Het merendeel van dit soort feiten wordt vermoedelijk gepleegd door een versnipperde rondtrekkende dadergroepering, die zich in de grensstreek (België-Frankrijk) ophoudt en mogelijks deel uitmaakt van het Franse woonwagenbewonermilieu met bindingen tot in de regio rond Parijs. Zij plegen feiten in verschillende arrondissementen over heel het Belgische grondgebied.

Tevens moeten we ook rekening houden met mogelijke imitaties door andere verdachten (enkelingen) van de feiten die in de pers verschijnen.

c. Er zijn geen officiële cijfers met betrekking tot de ophelderingsgraad beschikbaar.

3) Mijn diensten ontwikkelen momenteel, samen met de politie, een actieplan uit om het probleem van overvallen door nepagenten op korte, middellange en lange termijn aan te pakken. Eerst gebeurt er een analyse. Zodra de resultaten daarvan bekend zijn, komt er een sensibiliseringsactie via de lokale overheden en de openbare diensten. In de strijd tegen het fenomeen van de nepagenten was er onlangs nog een bewustmakingscampagne van de federale politie. Er zal ook een steekkaart worden opgesteld met alle preventieve aanbevelingen, vooral gericht naar oudere mensen (cf. het antwoord op de samengevoegde vragen van

-       de heer Laurent Devin aan de minister van Binnenlandse Zaken over “de toename van het aantal slachtoffers van nepagenten.” (nr. 7199)

-       de heer Koenraad Degroote aan de minister van Binnenlandse Zaken over “valse agenten en vrij aan te kopen uniformstukken” (nr. 7260) - CRABV 53 COM 349) van 30 november 2011).

4) Hoewel het uniform eigendom blijft van het personeelslid, ook als men met pensioen gaat, is het verboden het weg te geven, uit te lenen of te verhandelen zonder toestemming van de overheid.

Bij nazicht op verschillende internetsites werden geen te koop aangeboden politie-uniformen aangetroffen.

Ik heb het Comité P ervan op de hoogte gebracht dat de federale politie aan een ontwerp van wettekst werkt om het verkopen van politie-uniformen strafbaar te maken.