Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4902

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 december 2011

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Overbevolking - Beleid - Onderzoek - Gevolgen voor België - Bevolkingsdichtheid - Normen

overbevolking
bevolkingsdichtheid
bevolkingsaanwas
bevolkingsbeleid
economische planning

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
3/2/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3644

Vraag nr. 5-4902 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De mensenbevolking overschreed op 31 oktober 2011 de kaap van de zeven miljard mensen. Verschillende opiniemakers in de wereld uitten daarbij hun bezorgdheid over de overbevolking van de aarde. Beleidsmatig lijkt dit echter geen prioriteit, afgezien van China lijkt het nergens een prioriteit voor beleidsmakers.

Overbevolking wordt uitgelegd als een te grote bevolking in verhouding tot de draagkracht van een gebied. Dit ondermeer op basis van voedselvoorziening of andere belangrijke indicatoren van zoals toegang tot proper water, huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs, energie, gezondheidszorg en mobiliteit.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe staat de geachte minister tegen over deze kwestie? Is er vanuit het Belgische beleid aandacht voor deze kwestie? Op welke wijze wordt dit ingevuld? Is België voorstander om deze kwestie meer aan bod te laten komen op de internationale agenda?

2) Gaf hij/zij reeds opdracht tot onderzoek hierover met betrekking tot het Belgische grondgebied? Bestaan er onderzoeken en indicatoren over de draagkracht van België met betrekking tot haar bevolkingsaantal? Op welke wijze wordt er geanticipeerd op de bevolkingsaangroei met betrekking tot de draagkracht van onze voorzieningen?

3) Bestaan er in België normen en of richtlijnen over bevolkingsdichtheid? Acht de geachte minister dit wenselijk?

Antwoord ontvangen op 3 februari 2012 :

Ik heb de eer het geacht lid mee te delen dat deze vraag behoort tot de bevoegdheid van mijn collega, minister Vande Lanotte, die bevoegd is voor het Federaal Planbureau.

1) In België worden de bevolkingsvooruitzichten opgemaakt door het Federaal Planbureau (FPB), op basis van de gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). Recent nog werden die bevolkingsvooruitzichten bijgesteld; de cijfers zijn beschikbaar op de Statbel-website van het NIS en op de website van het FPB. Uiteraard houdt de regering rekening met deze vooruitzichten bij het bepalen van haar beleid op vele vlakken. Op internationaal vlak is België vertegenwoordigd in de bevoegde organen. Welke positie België daar inneemt, behoort tot de bevoegdheid van mijn collega van Buitenlandse Zaken.

2) Het Federaal Planbureau heeft tot nu toe geen specifiek onderzoek uitgevoerd naar de draagkracht van het Belgische grondgebied. Het is mij niet bekend of dergelijk onderzoek werd of wordt verricht aan onze universiteiten. Algemeen mag echter worden gesteld dat draagkracht al lang niet meer uitsluitend bekeken wordt in termen van autarkie. Zowel de grootstedelijke gebieden als de opgesomde landen staan niet op zichzelf maar functioneren binnen een globale context van handelsstromen en bevoorrading. De vraag bevat dus zowel een component “leefbaarheid” als een economische component die veel complexer is. In die zin wordt er wel impliciet onderzoek verricht aangezien alle onderzoek naar duurzame ontwikkeling in België hiermee verband houdt.

3) Er bestaan in België geen normen over bevolkingsdichtheid. In het licht van de complexiteit van de materie lijkt dat ook niet meteen haalbaar.