Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-487

van Claudia Niessen (Ecolo) d.d. 3 december 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Grensregio's - Initiatieven van de Nederlandse overheid - Grensmakelaar voor de grensregio's - Contact met de Belgische regering - Reacties

grensoverschrijdende samenwerking
grensgebied
Nederland

Chronologie

3/12/2010Verzending vraag
24/2/2011Antwoord

Vraag nr. 5-487 d.d. 3 december 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

Dertig procent van de Europese bevolking woont in grensregio's. Deze gebieden spelen een belangrijke rol in het Europese integratie- en identificatieproces. De werknemers, bedrijven en administraties in de grensregio's worden vaak geconfronteerd met wettelijke en juridische tegenstrijdigheden die rampzalig zijn voor de identificatie van de inwoners met de Europese gedachte. Het onwikkelingspotentieel van de nationale staten wordt niet optimaal benut door gebrek aan een grensoverschrijdend overleg inzake een regionale ontwikkelingsstrategie.

Op Belgisch grondgebied zijn er vele voorbeelden van grensoverschrijdende samenwerking, onder meer de “Eurometropool Rijsel-Doornik-Kortrijk” en de “Euregio Maas-Rijn”. Momenteel lijkt Nederland de voordelen van een grensoverschrijdende ontwikkeling bijzonder goed te beseffen.

In 2008 werd op vraag van de Nederlandse regering, de Raad voor het Openbaar Bestuur een deskundigenrapport opgesteld over het belang van een grensoverschrijdende samenwerking. Dat rapport kwam tot stand met verschillende actoren van de grensoverschrijdende samenwerking. In de conclusies worden een aantal bijkomende maatregelen aanbevolen.

De Nederlandse regering heeft een Grenzmakler aangesteld (“grensmakelaar voor de grensregio's”). Hij moet zoeken naar oplossingen voor de grensoverschrijdende problemen, en dat in samenwerking met de betrokken staten.

Met betrekking tot de grensmakelaar wens ik de volgende vraag te stellen:

Heeft de grensmakelaar voor de grensregio's contact opgenomen met de Belgische regering? Zo ja, wat was de reactie van de Belgische regering?

Antwoord ontvangen op 24 februari 2011 :

Er werd inderdaad door Nederland contact opgenomen met de verschillende betrokken Belgische partners voor medewerking met het initiatief van toenmalig Nederlands minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst en toenmalig staatssecretaris van Europese Zaken Timmermans inzake de versterking van de grensoverschrijdende samenwerking. Het initiatief betreft een trilaterale samenwerking waarbij naast Nederland en België ook Duitsland wordt betrokken.

Grensoverschrijdend overleg is complex omwille van het verschil in staatsstructuur tussen de drie buurlanden. Om een gecoördineerd antwoord te kunnen bieden op de “knelpuntenlijst grensoverschrijdende samenwerking” die Nederland reeds opstelde, heeft de dienst Be.Ne.Lux van de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken de opdracht gekregen een inventaris op te maken van de Belgische grensoverschrijdende problemen. Hiervoor werd input gevraagd aan de verschillende gemeenschappen en gewesten en de andere betrokken federale overheidsdiensten. Zodra dit overzicht klaar is zal een interdepartementale coördinatie worden georganiseerd