Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4866

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Politiediensten - Buitenlands conflict - Spanningen tussen bevolkingsgroepen in ons land - Anticipatie - Buitenlandse Zaken - Staatsveiligheid

buitenlandse staatsburger
Koerdische kwestie
Palestijnse kwestie
staatsveiligheid
Dienst Vreemdelingenzaken
politie
Turkije

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
25/7/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3873

Vraag nr. 5-4866 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent escaleerden de spanningen tussen Koerdische en Turkse bewoners tot een gewelddadige rel in Antwerpen-Noord. Alle betrokkenen verwezen uitdrukkelijk naar de slechte invloed van wat zich momenteel in Turkije afspeelt, meer bepaald naar de verharding van de relaties tussen de Turkse staat en de Koerdisch-Turkse bevolking. Blijkbaar veroorzaakt de oplopende spanning in Turkije een export van ongenoegen en geweld naar de diaspora waar beide groepen vaak vermengd wonen, zoals in Antwerpen.

Ook andere conflicten, zoals bijvoorbeeld het Israëlisch-Palestijns conflict, geven soms aanleiding tot spanningen en zelf gewelddaden in eigen land.

Hierover de volgende vragen:

1) Op welke wijze wordt er door de politie geanticipeerd op de potentiële spanningen in ons land die kunnen ontstaan door een buitenlands conflict?

2) Bestaan er daarover overleg en samenwerking met de diensten van Buitenlandse Zaken en de Staatsveiligheid? Op welke wijze wordt dit georganiseerd?

3) Zijn er bepaalde conflicten in het buitenland en bevolkingsgroepen en regio's in eigen land die bijzondere aandacht krijgen en die permanent worden opgevolgd? Zo ja, over welke gaat het hier?

4) Wordt er ook preventief opgetreden en worden de betrokken bevolkingsgroepen daarbij betrokken als gesprekspartner? Op welke wijze gebeurt dit?

Antwoord ontvangen op 25 juli 2012 :

De inlichtingen hieromtrent worden uitgewisseld tijdens een operationele vergadering die wekelijks wordt georganiseerd door de directeur-generaal van het Administratief en Technisch Secretariaat van de geïntegreerde politie (ATS) bij het departement Binnenlandse Zaken, in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het kabinet van de eerste minister, van de kabinetten Justitie en Binnenlandse Zaken, de Staatsveiligheid, het Crisiscentrum van de Regering en de Federale politie. Indien nodig wordt contact opgenomen met het departement Buitenlandse Zaken. 

Naargelang de problematiek worden vertegenwoordigers van bepaalde bevolkingsgroepen betrokken bij een overleg op het lokale niveau.