Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4864

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Zelfmoord - Brandweerkorpsen - Cijfers - Evolutie - Maatregelen

geografische spreiding
zelfmoord
officiële statistiek
brandbestrijding

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
23/5/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3823

Vraag nr. 5-4864 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Zelfmoord (sommigen prefereren zelfdoding) blijkt een dramatisch maatschappelijk fenomeen dat zich in alle geledingen van de samenleving manifesteert. België behoort bij de internationale koplopers inzake het aantal zelfmoorden.

Hierover de volgende vragen.

1) Hoeveel zelfmoorden bij personeelsleden van de brandweerkorpsen stelde men jaarlijks vast in de periode 2006-2010?

2) Hoe evolueerde dit aantal en welke conclusies, duidingen of hypotheses kan men bij deze ontwikkelingen plaatsen? Bestaan er hierbij opvallende regionale verschillen?

3) Wijkt het fenomeen zelfmoord bij de brandweerkorpsen af van wat men maatschappelijk gemiddeld vaststelt? Zo ja, welke afwijkingen en met welke oorzaken?

4) Bestaan er bijzondere maatregelen om zelfmoorden bij de brandweerkorpsen te voorkomen?

5) Bestaan er bijzondere maatregelen om collegae in deze tragische gevallen bij te staan en te begeleiden?

Antwoord ontvangen op 23 mei 2012 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord op zijn vraag te vinden.

1-2-3. Het personeel bij de brandweer is op dit ogenblik gemeentelijk personeel. Ik beschik niet over officiële cijfers met betrekking tot zelfmoorden bij dit gemeentepersoneel. Volgens de onformele informatie blijkt echter dat zelfmoord bij de brandweer heel uitzonderlijk is.

4. Voor de preventie van zelfmoord onder brandweermannen is het heel belangrijk dat er een goede sfeer heerst in het korps. Het is cruciaal dat na een interventie de mogelijkheid bestaat om over het gebeuren te praten met collega’s en de hiërarchie. De korpsgeneesheer en de vertrouwenspersonen moeten ook beschikbaar zijn. De rol van de dienstchef is primordiaal, hij moet immers het juiste kader scheppen en alle preventieve maatregelen nemen.

Ook in de opleiding wordt aandacht besteed aan posttraumatische stress en wordt aandacht besteed aan het organiseren van debriefings ter voorkoming van dit soort stress, om uiteindelijk ook zelfmoord te voorkomen.

5. In verschillende korpsen bestaat het principe dat na traumatische ervaringen door het korps, specifiek hiertoe getrainde mensen psychologische bijstand bieden aan hun collega’s, de zogenaamde FIST-teams.