Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4863

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Oplichters - Uniformen en nepuniformen - Slachtoffers - Stijgend aantal - Legitimeringskaart

economisch delict
identiteitsdiefstal
diefstal
politie
kledingstuk
gemeentepolitie
fraude

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
24/4/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3815

Vraag nr. 5-4863 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De cijfers van de federale politie liegen er niet om. In 2009 waren en 286 gevallen (vastgesteld) waarbij nepagenten optraden, in 2010 evolueerde dit naar 549 en voor 2011 telt men nu al 262. In dezelfde communicatie stelt de politie dat het hier meestal gaat over Franssprekende daders die zich bij uitstek richten naar ouderen en alleenstaanden.

Bij onderzoek hiernaar stelt men vast dat de grote diversiteit aan uniformen en legitimatiebewijzen er voor zorgt dat quasi iedereen met een uniform wordt (h)erkend als zijnde een vertegenwoordiger van de overheid. Zeker bij de geüniformeerde politie blijkt de variatie aan 'wettelijke" uniformen echt onuitputtelijk, van truien, T-shirts, petten, mutsen enz.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe evalueert de geachte minister de stijging van het aantal gevallen waarin zich oplichters of dieven aandienen in nepuniformen, vaak van de politie maar in het algemeen van vertegenwoordigers van de overheid?

2) Beaamt zij dat het bijna onmogelijk wordt om de visu een echte van een valse geüniformeerde te onderscheiden, dit onder andere door de veelheid aan uniformen, zeker bij de politie, waar zich de meest fantasievolle outfits manifesteren?

3) Over welke middelen, methodes, instrumenten, plannen… beschikt zij om aan dit probleem tegemoet te komen? Overweegt zij om een algemene legitimeringkaart of iets dergelijks in te voeren om de mogelijke verwarringen en frauduleus gebruik zo sterk mogelijk te beteugelen? Biedt de moderne informatica- en communicatietechnologie hier geen nieuwe mogelijkheden?

Antwoord ontvangen op 24 april 2012 :

1) De vergelijking van de cijfers van het aantal gepleegde misdrijven in 2009 en 2010 lijkt inderdaad te duiden op een toename van het misbruik van politie-uniformen en nepuniformen. Voor 2011 kan nog geen gevolgtrekking gebeuren, vermits deze gegevens nog onvolledig zijn.

De stijging van het aantal gevallen in 2010 ten opzichte van 2009 is vermoedelijk te wijten aan enerzijds een rondtrekkende dadergroepering die zich in de grensstreek België – Frankrijk ophoudt. Anderzijds lijkt een doorgedreven preventieve campagne de aangiftebereidheid door de burgers betreffende feiten met nepagenten te vergroten.

2) Het is correct dat er een keuze kan gemaakt worden tussen meerdere uniformstukken door de verschillende politiediensten. De herkenbaarheid van de verschillende uniformstukken wordt echter nagestreefd door onder meer het gebruik van bepaalde kleurvoorschriften, de “striping” op naamplaatjes en graadkentekens, het gebruik van het officiële en geregistreerde politielogo en de vermelding van “politie”, “police” of “polizei” of een combinatie hiervan. Elke burger heeft trouwens steeds het recht om bij twijfel de legitimatiekaart van de politieambtenaren en agenten van politie te vragen.

Zowel de beschrijving van de diverse uniformstukken als van de legitimatiekaart werden vastgelegd bij de koninklijke besluiten van 21 februari 2002 betreffende de legitimatiekaarten van de politieambtenaren en van de agenten van politie van de federale politie en van de lokale politie; van 4 september 2002 houdende de regeling tot het dragen van de graden door de personeelsleden van het operationeel kader van de lokale en de federale politie; van 10 juni 2006 houdende de regeling van het uniform van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus en van 22 juni 2006 houdende de regeling van de specifieke functie-uitrusting van het uniform van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

3) Voor het actieplan tegen de overvallen door nepagenten wordt verwezen naar het antwoord van mijn voorgangster tijdens de zitting van de Commissie voor de Binnenlandse Zaken, de Algemene Zaken en het Openbaar Ambt van 30 november 2011 (cf. samengevoegde mondelinge vragen 7199 en 7260 - CRIV 53 COM 349, p. 4). Enerzijds komt er een sensibiliseringsactie via de lokale overheden en de openbare diensten, anderzijds was er onlangs een bewustmakingscampagne van de federale politie op onder andere haar website. Ook zal er een steekkaart met preventieve aanbevelingen worden opgesteld, vooral gericht naar oudere mensen. Tips voor de herkenbaarheid van de politie zijn nu reeds op tal van websites van de lokale en federale politie terug te vinden.

Deze preventieve aanpak zal tevens worden gekoppeld aan een efficiëntere strafbaarstelling van het onrechtmatig produceren, verkopen en dragen van zowel het officiële politie-uniform als namaakuniformen die voor verwarring bij de burger kunnen zorgen. Een ontwerp van wettekst hiervoor wordt thans gefinaliseerd en kan binnenkort worden ingediend.