Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4845

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Politieagenten - EHBO - Basisopleiding - Niet verlenen van hulp aan een persoon in gevaar

politie
eerste hulp
beroepsopleiding

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
16/7/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3387

Vraag nr. 5-4845 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent pleegde een man zelfmoord/doding door ophanging in het metrostation Beurs. De bijgeroepen (federale) politieagenten lieten de man hangen en wachtten op de medische hulpdiensten. De spoedarts stelde vast dat de man wellicht had gered kunnen worden via reanimatie. De agenten boden geen hulp omdat ze geen EHBO-kennis hadden en dit tijdens hun opleiding niet zouden geleerd hebben. Vele omstanders vroegen zich af hoe dit mogelijk was, niet alleen vanuit een EHBO-competentie maar ook vanuit een morele en wettelijke plicht om iemand in nood hulp te bieden.

Hierover de volgende vragen:

1) Beaamt de geachte minister de verwachting van quasi alle burgers dat politieagenten, van welk niveau of aard ook, minstens in staat moeten zijn om adequaat EHBO toe te passen? Gaat de minister akkoord dat deze vaardigheid inherent is voor elk personeelslid dat ambtshalve veel kans maakt om juist deze EHBO te moeten toepassen?

2) Bevat de basisopleiding van politieagenten in België, ongeacht of het over lokale of federale politie gaat, het opdoen van basiskennis in theorie en praktijk van EHBO? Zo ja, hoe verklaart zij de weigering van de federale agenten om een slachtoffer bijstand te verlenen? Zo neen - conform de verklaring van deze agenten - hoe verdedigt zij de afwezigheid van dit toch cruciale aspect in de opleiding van agenten?

3) Is zij bereid om EHBO als praktische vaardigheid, uitgebreid met het kunnen gebruiken van defibrillatoren, als verplichtend onderdeel van de basisopleiding en bijscholing van politieagenten op te nemen? Welke maatregelen zal zij hieromtrent treffen, op welke termijn?

Antwoord ontvangen op 16 juli 2012 :

Vragen 1 en 2

Ik wens er vooreerst op te wijzen dat in het raam van de basisopleidingen de nodige aandacht wordt besteed aan het verstrekken van de eerste zorgen aan een persoon in nood. Zo wordt een algemene module gewijd aan het verstrekken van de eerste zorgen aan een persoon in nood, waarbij de aspiranten de technieken van de spoedzorg en de eerste zorgen bij een ongeval worden aangeleerd. 

Daarnaast wordt in het raam van een aantal andere modules ondermeer bijzondere aandacht besteed aan het verstrekken van hulp aan slachtoffers van de meest voorkomende misdrijven, alsmede aan bijvoorbeeld verdrinkingsslachtoffers, enz.      

Vraag 3

Bovendien hebben de personeelsleden na de basisopleiding de mogelijkheid om hun kennis inzake het verstrekken van de eerste zorgen aan een persoon in nood op te frissen en bij te schaven door het volgen van voortgezette opleidingen. Zo worden er niet alleen verschillende algemene opleidingen inzake het verstrekken van de eerste zorgen aangeboden, maar zijn er ook opleidingen gewijd aan de cardio-pulmonaire en het gebruik van automatische externe defibrillators.